2019. április 23., kedd - Béla
Keresés a tartalomban
BulvárNem látta meg árnyékát a medve, nem tart sokáig a tél

Az_igazsag_jar_Onnek_ezo

HIRDETÉS

Nem látta meg árnyékát a medve, nem tart sokáig a tél


A népi hagyomány szerint nem tart már sokáig a tél, ugyanis nem látta meg az árnyékát a borús, esős időben a barlangjából előbújó medve szombaton a Fővárosi Állat- és Növénykertben.

medve


Február másodikán különleges jelentősége van a medvék barlangból való "előjövetelének", ugyanis e nap időjárása alapján - a népi hagyomány szerint - következtetni lehet a tél hosszára. Ha tiszta, napsütéses idő van, a medve meglátja az árnyékát: ettől megijed és visszabújik a barlangjába, így hosszú télre lehet még számítani. Ha azonban az idő borult, és árnyékot nem lehet látni, a zimankó már nem tart sokáig.


A "medveárnyék-észlelés hivatalos eredményét" Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke jelentette be. Vitatható, hogy a medvék mennyire tekinthetők megbízható időjósnak, ugyanakkor több meteorológus azon a véleményen van, hogy a hosszú távú előrejelzések - a légköri folyamatok számos véletlenszerű, kiszámíthatatlan eleme miatt - eleve olyan nagy bizonytalansággal bírnak, hogy ennyi erővel akár a medvék árnyékát is figyelhetjük.


A népi meteorológia általában egy-egy jeles nap időjárása alapján következtet egy hosszabb időszakra, s e jeles napok gyakran a keresztény hagyományokkal is összefüggnek: február 2. a katolikus naptárban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. A budapesti állatkertben a medveles kapcsán az egész hétvége a macik jegyében telik: játszóházzal, mézkóstolóval, látványetetésekkel és különleges állatbemutatóval várják a látogatókat, valamint a fesztivál ideje alatt a 14 év alatti, brummogva érkező gyerekek díjmentesen léphetnek be az intézménybe.


A programok között a barlangterem Dörmögő Dömötör játszóházában macibáb-készítésre és bábozásra várják a gyerekeket, valamint lesz játékmackó-kiállítás, méhészeti bemutató és jelképes medve örökbefogadás is. Látványetetéseket tartanak a barna- és jegesmedvéknél, valamint a kis pandáknak is nevezett vörös macskamedvéknél, az Állatok akcióban című népszerű állatbemutató pedig medvés különkiadással jelentkezik a Varázshegy belsejében.


Az árnyékészlelés után a Varázshegy belsejében Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár és Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója bemutatta a Környezetügyért Felelős Államtitkárság első elektromos meghajtású Opel Ampera típusú szolgálati személygépkocsiját. Mint azt Illés Zoltán kifejtette, az államtitkárság a jövőben támogatni fogja Magyarországon az elektromos és környezetbarát járművek minél nagyobb számban való elterjedését.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-02-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite