2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
NagyvilágNem lehet külföldi számlájuk a képviselőknek és tisztségviselőknek

Nem lehet külföldi számlájuk az orosz képviselőknek és tisztségviselőknek


Tilos lesz az orosz parlamenti képviselőknek és állami tisztségviselőknek külföldi bankszámlákon tartani a pénzüket - erről döntött a duma pénteken.

bank01

Az orosz törvényhozás alsóháza második olvasásban elfogadta a Vlagyimir Putyin, valamint parlamenti képviselők által benyújtott törvényjavaslatokat tartalmazó jogszabálycsomagot.

A szabályozás az orosz főügyész helyetteseitől és a nemzeti bank igazgatótanácsának tagjaitól, valamint szövetségi állami tisztviselőktől kezdve a bírákon, a törvényhozási képviselőkön, katonákon, nyomozókon és ügyészeken, belügyi, vámhatósági és adóhatósági alkalmazottakon keresztül a városi, helyhatóságok tisztségviselőiig mindenkire vonatkozni fog. Sőt, feleségükre és gyermekeire is.

A törvényben felsorolt tisztségviselőknek és törvényhozási képviselőknek a tisztségük betöltését követő három hónapon belül meg kell szüntetniük a külföldi bankokban lévő betéteiket, és egyéb pénzügyi befektetéseiket. Ha ezt nem teszik meg, akkor a törvény szerint azonnal menesztik őket munkahelyükről, posztjukról.

Az orosz dumában pénteken elfogadott módosítások szerint azokra is vonatkozna a tiltás, akik választhatóak posztjukra, vagyis az államfőre és a helyhatósági vezetőkre egyaránt.

Korábban azt is meg akarták tiltani, hogy az érintetteknek külföldön ingatlanjuk lehessen. Erneszt Valejev, a duma kormányzópárti politikusa magyarázata szerint amint életbe lép a külföldi bankszámlákat és pénzügyi eszközöket tiltó jogszabály, a hatálya alá tartozóknak számot kell majd adniuk arról is, honnan van pénzük a külföldi ingatlanra.

Orosz szakértők a korrupció elleni reális küzdelem eszközeként értékelik a törvényt. Alekszandr Tocsjonov, az Alkalmazott Kutatások és Programok Központjának igazgatója szerint "a törekvés egészében véve helyes, mivel már túlságosan elengedték magukat a +zsíros macskák+". A politológus ezzel a kifejezéssel a meggazdagodott politikusokra és állami tisztviselőkre utalt.

Szergej Suvalov orosz első miniszterelnök-helyettes, aki több mint 221 millió rubeles tavalyi jövedelmével a legtehetősebb orosz kormánytag, csütörtökön az Oroszország Fórum-2013 című moszkvai tanácskozáson kiállt azok mellett, akik szerinte becsületes úton szerzik meg vagyonukat az üzleti életben, s azután a politikai életben vagy az államigazgatásban érvényesülnek. Szerinte Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő is többet foglalkozik a korrupcióval, mint amennyire az valóban jelen van Oroszországban.

 

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

 

2013-04-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite