2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
NagyvilágNem lesz meg a brit konzervatívoknak az abszolút többség

Nem lesz meg a brit konzervatívoknak az abszolút többség


LondonA tizenhárom éve ellenzékben politizáló Konzervatív Párt nyerte a várható parlamenti mandátumok alapján a csütörtökön tartott nagy-britanniai parlamenti választásokat, de valószínűleg nem lesz meg az abszolút többsége - erre utal a BBC által péntek hajnalban közölt új, korrigált exit poll-becslés. Hasonló helyzet csaknem négy évtizede nem fordult elő Nagy-Britanniában.


A 130 szavazókörzetben, 18 ezer választó megkérdezésén alapuló előzetes számítás szerint a toryk 305 mandátumot szereztek a 650 fős londoni alsóházban.


Ez már módosított prognózis; az első becslés még 307 fős tory frakciót jelzett.
A hagyományos brit parlamenti berendezkedésre jellemző, biztos egypárti többségi hátterű, külső támogatási kényszer nélküli kormány megalakításához legalább 326 képviselői hely kellett volna.
Ehhez a konzervatívoknak 116 fővel kellett volna növelniük képviselőik számát, ám ha az exit poll helytállónak bizonyul, akkor mandátumnyereségük eddigi frakciólétszámukhoz képest csak 95.
A Munkáspárt az előzetes becslés szerint 94 fős veszteséggel 255 fős frakciót alkothat az új összetételű alsóházban.


A közvélemény-kutatások már hetekkel a választások előtt jelezték, hogy várhatóan egyik párt sem szerez abszolút többséget az alsóházban.
Downing Street-i források péntek hajnalban közölték, hogy ha valóban egyik pártnak sem lesz abszolút többsége, akkor Brown megpróbálkozik egy koalíciós kormány összehozásával.

 

Forrás: MTI

2010-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite