2021. szeptember 19., - Vilhelmina
Keresés a tartalomban
Női vonalNem minden korán szülő nő iszik és dohányzik

Nem minden korán szülő nő iszik és dohányzik


A Koraszülöttekért Közhasznú Egyesület (KORE) szerint a Miskolcon elhunyt koraszülöttek ügye kapcsán megjelent sajtóhírek nagyban erősítik a koraszülésben érintett édesanyákkal szembeni negatív sztereotípiákat, holott a koraszülés bárkinél bekövetkezhet.

terhessegegy

Képünk illusztráció!


Az egyesület az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében rámutat: a híradások azt sugallják, hogy a korán szülő nők alkohol- és drogfogyasztók, illetve dohányosok; ezt határozottan elutasítja a KORE. Az egyesület hangsúlyozza: a koraszülésben kortól, származástól és anyagi helyzettől függetlenül bárki érintett lehet, a háttérben meghúzódó ok az anatómiai eltéréstől kezdve a keringési zavarokig terjedhet.


Hozzáteszi: ugyan valóban mutatkozik összefüggés a dohányzás, az alkohol- és drogfogyasztás, valamint a koraszülés között, azonban tiltakozik a leegyszerűsített magyarázat ellen, miszerint a korán szülő anyák mindegyike ebbe a körbe tartozik. A KORE ismerteti: Európában mintegy félmillió baba születik túl korán évente, átlagosan 10 csecsemőből egy. A koraszülés a világon bekövetkező csecsemőhalál okok közül a leggyakoribb - teszik hozzá.


Augusztus 5. és 14. között kilenc koraszülött csecsemő halt meg a miskolci megyei kórházban. A halálesetek miatt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn rendkívüli vizsgálatot rendelt el az intézményben. Emellett a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI) arra utasította, hogy a vizsgálat idejére függessze fel beosztásából a kórház főigazgatóját.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2013-08-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite