2019. június 20., csütörtök - Rafael
Keresés a tartalomban
ItthonNem nyomoz a rendőrség a kérés nélkül beadott oltások ügyében

Nem nyomoz a rendőrség a kérés nélkül beadott oltások ügyében


Bűncselekmény hiánya miatt nem nyomoz a rendőrség a Nebáncsvirág Egyesület feljelentése nyomán, amelyet a civil szervezet azért tett, mert törvénysértőnek tartja, hogy esetenként a szülők megkérdezése nélkül adják be gyerekeiknek a pneumococcus elleni oltást.

oltas02


A zalaegerszegi székhelyű egyesület hétfőn közleményben tudatta: több szülő és gyermekorvos tapasztalata szerint a kötelező védőoltásokkal együtt - külön kérés és értesítés nélkül - beadják a térítésmentes és választható pneumococcus elleni oltást is, ami a civil szervezet szerint, ha esetleg jó szándékú gyakorlat is, törvénysértő.


Megítélésük szerint "sérül az önrendelkezéshez, a testi integritáshoz és a tájékoztatáshoz való jog". A nem kötelező, de ingyenes oltásokat a kötelezők beadásával egy időben "úgy bökik bele a csecsemőkbe, hogy a szülőket előtte félrevezetik, vagy egyenesen azt közlik, a nem kötelező oltás kötelező", de gyakorta előfordul, hogy a szülő "csak az oltás megtörténte után értesül arról, hogy a nem kötelező oltással is beoltották gyermekét".


Mivel ez az oltás nem része a kötelező oltási rendnek, "ezért az állam nem is vállal az esetleges mellékhatásokért felelősséget". A vélt törvénysértés miatt a Nebáncsvirág Egyesület feljelentést tett a Zala Megyei Rendőr-főkapitányságon.


Az MTI érdeklődésére a főkapitányság csütörtökön közölte: a bűnügyi osztály "a feljelentés elutasításáról határozott, tekintettel arra, hogy a feljelentésben foglaltak nem valósítanak meg bűncselekményt". A feljelentést az illetékes hatósághoz, a Zala Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervéhez továbbították - derül ki a rendőrség tájékoztatásából.

Forrás:MTI/HIR PORT24

 

2013-05-09

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite