2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
NagyvilágNem tartja magát bűnösnek a norvég merénylő

Nem tartja magát bűnösnek a norvég merénylő


Tagadta bűnösségét a múlt pénteki norvégiai robbantások és lövöldözés feltételezett elkövetője, amikor hétfőn kihallgatta őt a vizsgálóbíró Oslóban. Kim Heger a kihallgatás után elmondta: a 32 éves Anders Behring Breivik beismerte, hogy ő hajtotta végre a 93 halálos áldozatot követelő merényleteket, ám tagadta büntetőjogi értelemben vett bűnösségét.

Osló001


A kihallgatáson azt állította, hogy célja nem "a lehető legtöbb ember megölése" volt, hanem az, hogy "erős jelzést" adjon, és megvédje hazáját és Európát az iszlámtól és a marxizmustól. A vizsgálóbíró úgy döntött, hogy Breivik nyolc hétig vizsgálati fogságban marad, ebből az első négy hetet magánzárkában kell letöltenie. Ezen időszak alatt nem fogadhat látogatókat és/vagy újságírókat, és levelet sem kaphat. Egyedül az ügyvédje keresheti föl cellájában.


A megszokottnál kétszer hosszabb vizsgálati fogságot a vizsgálóbíró azzal indokolta, hogy a nyomozati szerveknek hosszabb időre van szükségük a bűncselekmény körülményeinek tisztázásához. A négyheti magánzárkát pedig azzal támasztotta alá, hogy Breivik a kihallgatás során "szervezetünk két további sejtjét" emlegette. Az elszigetelés révén megakadályozható, hogy a vádlott - aki ellen a terrorizmus-ellenes törvények alapján emeltek vádat - kapcsolatba léphessen esetleges bűntársaival, cinkosaival, illetve manipulálhasson tárgyi bizonyítékokat.


Az áldozatokra emlékeztek


Délben egyperces néma csönddel emlékezett meg a norvég királyi család, a kormányfő és sok ezer honpolgár a pénteki mészárlás 93 halálos áldozatáról. Az Oslói Egyetem előtti téren a tömeg tapsától kísérve fekete gyászruhában megjelent Harald király és neje, Szonja királyné, valamint Jens Stoltenberg miniszterelnök. Szolidaritásból a többi skandináv országban is egyperces gyászcsöndre kérték a lakosságot.

 

Osló007


A norvég rendőrség egyedül is megbirkózik a nyomozással


A pénteki kettős merénylet ügyében a nyomozáshoz már több ország is felajánlotta segítségét, a norvég rendőrök egyelőre lengyel kollégáikkal működnek együtt. A BBC információi szerint a Scotland Yard megvizsgál minden lehetséges kapcsolatot brit jobboldali és iszlámellenes szervezetek, valamint a kettős merénylet elkövetésével gyanúsított Anders Behring Breivik között. Ugyan a brit és a norvég rendőrség kapcsolatban áll, ám közöttük nincs hivatalos együttműködés az ügyben.


A lengyel rendőrséggel viszont együttműködik Norvégia. Amint azt korábban egy lengyel rendőrségi szóvivő elmondta: norvég kollégáik még a merényletek napján azzal a kéréssel fordultak hozzájuk, hogy vizsgáljanak ki bizonyos információkat, aminek ők eleget is tettek.


A moszkvai norvég nagykövet, Knut Hauge hétfőn az Eho Moszkvi rádió műsorában elmondta: országa úgy döntött, hogy egyelőre nem veszi igénybe a terrorcselekmények feltárásához felkínált orosz segítséget. Erre jelenleg nincs szükség, a norvég rendőrség egyedül is megbirkózik a feladattal. A diplomata ugyanakkor hangsúlyozta: a nyomozás minden részletét feltárják, nem lesz semmiféle titok.


Norvégia megőrzi nyitottságát a pénteki események után is, és a történteket semmiképpen sem lehet a multikulturalizmus kudarcának tekinteni - emelte ki a nagykövet, a merényleteket a norvég demokrácia és értékek elleni támadásnak minősítve.


Lengyelországi őrizetbe vétel: ügyészségi cáfolat


A wroclawi ügyészség cáfolta az egyik lengyel kereskedelmi rádió jelentését, amely szerint bűnrészesség vádjával őrizetbe vettek egy wroclawi férfit, akitől az oslói robbantásos merényletet elkövető norvég terrorista vegyi anyagokat rendelt. Az RMF FM kereskedelmi csatorna korábbi híre szerint a wroclawi férfi egy interneten vegyi anyagokkal kereskedő céget vezet, és az oslói merénylő tőle rendelt először a pokolgépek elkészítéséhez szükséges anyagokat.


A lengyel országos rendőrkapitányság szóvivője előzőleg azt közölte, hogy a lengyel hatóságok a norvég rendőrség kérésére megvizsgálták ezt a "lengyel szálat", de a nyomozás érdekeire hivatkozva ennél többet nem árult el. Hozzátette, hogy a vizsgálat rendelkezésére áll egy "lengyel tanú" az ügyben, aki együttműködik a nyomozó hatóságokkal.


Bialek szerint a norvég terrorista vegyi anyagokat vásárolt Lengyelországban, de ezek az anyagok "nem voltak illegálisak". "A vásárlás célja, amelyet a vevő megadott, logikus volt" - tette hozzá. Hangsúlyozta: az eladó nem volt tudatában annak, hogy mire fogják felhasználni a nyersanyagokat. Malgorzata Klaus, a wroclawi ügyészség szóvivője szintén cáfolta az RFM FM jelentését. "Senkit sem vettek őrizetbe ebben az ügyben, és senki ellen sem emeltek vádat" - szögezte le a szóvivő.


Mariusz Sokolowski, a lengyel országos rendőrkapitányság szóvivője előzőleg azt közölte, hogy a Belbiztonsági Ügynökség és a Központi Nyomozó Hivatal (CBS) megvizsgálta a norvég terrorista interneten közzétett "kiáltványának" lengyel szálát. Anders Behring Breivik azt írta manifesztumában, hogy a pokolgépek előállításához szükséges vegyi anyagokat először egy termékeit az interneten forgalmazó lengyel cégtől szerezte be. A lengyel rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a norvég rendőrség még a merényletek napján azzal a kéréssel fordult a lengyel hatóságokhoz, hogy vizsgáljanak ki bizonyos információkat, aminek ők eleget is tettek. Hangsúlyozta, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel ennél többet nem árulhat el.


Madrid közös európai választ sürget


A spanyol kormányfő felszólította hétfőn az Európai Unió vezetőit, hogy mozgósítsanak a fanatizmus és az idegengyűlölet ellen, és úgy vélekedett, hogy egy "demokratikus megerősítő aktus" alkalmas helyszíne Oslo lehetne. José Luis Rodríguez Zapatero ezt azon a londoni sajtótájékoztatón javasolta, amelyet vendéglátójával, David Cameron brit miniszterelnökkel együtt tartott. Kijelentette: rendkívül súlyos dolog, ami Oslóban és Utoya szigetén történt, ezért az közös európai választ követel. Mint megjegyezte, ezzel nem szabad késlekedni.


"Ez az egyik legnagyobb tragédia, amelynek az elmúlt évtizedekben tanúi vagyunk. Ez az egyik legsúlyosabb és legriasztóbb esemény, amelyet Európa földjén láttunk... Ez nem egy újabb esemény a sok közül. Ez rendkívül súlyos dolog, amely európai választ követel, közös választ a szabadság védelmében, a demokrácia védelmében, megköveteli, hogy az emberek felálljanak és harcoljanak a radikalizmus ellen, küzdjenek az idegengyűlölet ellen" - hangoztatta Zapatero.


A spanyol miniszterelnök szerint nemcsak a nemzetközi biztonsági együttműködés területén van szükség a válaszra, hanem politikai síkon is, főszerepben a 27-ek állam- és kormányfőivel. "Az Európai Uniónak magához kell ragadnia a kezdeményezést... Európa nem tehet úgy, mintha semmi sem történt volna" - mondta.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite