2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNem tett jót a tőzsdének az IMF-EU tárgyalások felfüggesztése

Nem tett jót a tőzsdének az IMF-EU tárgyalások felfüggesztése


Komoly megingást okozott a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az elmúlt héten, hogy az előző hétvégén a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió küldöttsége váratlanul felfüggesztette a Magyarországgal folytatott hitel felülvizsgálati tárgyalásokat.


A tőzsde részvényindexe, a BUX 554 pontos, 2,46 százalékos csökkenéssel, 21.942,87 ponton zárt pénteken. Az index a 2009. december végi 21.227,01 pontos értékénél jelenleg 715,86 ponttal, 3,37 százalékkal magasabban áll.


Az IMF-EU tárgyalások kudarca után eladói nyomással indult a hét. A BUX hétfőn közel ezer pontos csökkenéssel nyitott, majd zárásra 653 pontra mérsékelte veszteségét. A forint piacán szintén pánikszerű gyengülést okozott a tárgyalások megszakadásának híre: tíz forinttal, 281 forintról 291 forintra gyengült a forint az euróhoz képest.


A hét további napjain korrigált a részvénypiac - ezt támogatta a pozitív nemzetközi hangulat is -, de jóval alacsonyabb forgalom mellett, mint amilyen korábban az eséshez társult. Erősítették a bizalmat a kormány részéről megjelent nyilatkozatok is, miszerint az ország mindenképpen tartja az idén a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánycélt. A szakértők szerint ugyanakkor továbbra is kockázatot jelent a megállapodás elnapolása a nemzetközi hitelezőkkel, és emiatt a forint eszközök sérülékennyé válhatnak a következő időszakban.


Ennek jele pénteken már meg is mutatkozott, amikor is negatív hitelminősítői lépések hatására a BUX mínuszba fordult, alulteljesítve az európai tőzsdeindexeket, a forint pedig ismét elvesztette azt a nyereségét, amit a hétfőn elszenvedett veszteség óta gyűjtögetett. Pénteken a Moody's leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Magyarország befektetői adósbesorolását, a másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's pedig az eddigi stabilról negatívra rontotta Magyarország államadósi besorolásainak kilátását.


A héten az Országgyűlés elfogadta a pénzügyi törvényekhez kapcsolódó módosításokat, köztük a bankadót. Az OTP saját számításai szerint a bankadó az OTP adózott eredményét csoportszinten várhatóan 29 milliárd forinttal csökkenti 2010-ben.
A héten olyan sajtóhírek is felröppentek, hogy jövőre az energia- és a telekommunikációs szektorra is különadót vetnének ki, bár a kormányzat részéről ezt igyekeztek cáfolni. A híresztelés mindenesetre nem kedvezett a Mol és a Magyar Telekom részvényeinek.


A BÉT forgalma 99,2 milliárd forintot ért el az elmúlt héten, míg az előző hét összforgalma 93,25 milliárd forint volt. Az összforgalomból az OTP részvények adásvétele 79 százalékot tett ki, a Mol 11 százalékkal, a Magyar Telekom 3,7 százalékkal, a Richter pedig 2,8 százalékkal részesedett.


A vezető részvények közül a gyógyszergyártók erősödtek, míg a többi blue chip árfolyama csökkent az elmúlt héten.


Az OTP árfolyama 2,12 százalékkal csökkent, 5.031 forintra.
A Mol részvények ára 5,32 százalékkal 19.500 forintra esett.
A Magyar Telekom 3,34 százalékot veszített értékéből, 665 forintot ért pénteken záráskor.
A Richter 0,68 százalékkal 44.600 forintra erősödött.
Az Egis 2,70 százalékos nyereséggel, 20.950 forinton zárta a hetet.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-07-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite