2019. március 25., hétfő - Gábor
Keresés a tartalomban
NagyvilágNem tudott megegyezni a szlovák kormánykoalíció a nyelvtörvényről

Nem tudott megegyezni a szlovák kormánykoalíció a nyelvtörvényről


PozsonyNem egyezett meg a kisebbségi nyelvhasználati küszöb csökkentésében a szlovák kormánykoalíció.


A Híd javaslatáról - miszerint a kisebbségek már ott is használhassák nyelvüket, ahol arányuk eléri a lakosságon belüli 10 százalékot, a korábban meghatározott 20 százalék helyett - Rudolf Chmel, a párt alelnöke, emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes külön-külön fog tárgyalni az egyes pártokkal.

"Szeretnénk olyan megállapodást kötni, hogy a törvényjavaslatról első olvasatban a parlament márciusi ülésén tárgyalhassunk" - mondta újságíróknak Bugár Béla, a Híd elnöke.

A magyar-szlovák polgári párt javaslatát a három partnerpárt közül a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) nyíltan ellenzi. Ján Figel pártelnök a koalíciós tárgyalások után csak annyit mondott, hogy "megpróbálunk egyetértésre jutni". A Híd és a KDH között nyílt ellentét van a szlovák állampolgársági törvény tervezett módosítása ügyében is. A két párt képviselői erről is tárgyalni akarnak. A koalíción belül egyetértés van abban, hogy hatályon kívül kell helyezni az előző, Robert Fico vezette balközép kormányzat által keresztülvitt módosítást, miszerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ezt a mai koalíció elfogadhatatlannak tartja.


A KDH ugyanakkor azt javasolja: az új módosításban rögzítsék, hogy kettős állampolgárok nem tölthetnek be bizonyos tisztségeket, illetve nem dolgozhatnak például a rendőrségnél vagy a hadseregnél. Ezt viszont a Híd ellenzi. Bugár szerint a két párt eltérően értelmezi a Szlovákia iránti lojalitást.


"Kompromisszumra van szükség, s ez lehetséges" - vélekedett Bugár. Figel leszögezte: a KDH a vita korrekt megoldásában érdekelt.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2011-01-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite