2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Önkormányzati választások 2010Nemzeti pénzügyi katasztrófa felé sodródik az ország

Nemzeti pénzügyi katasztrófa felé sodródik az ország


MSZP logoAz MSZP szerint "nemzeti pénzügyi katasztrófahelyzet felé sodródik az ország", mivel a piacok a forint gyengülésével válaszolnak a "feladatát nem teljesítő" és "össze-vissza beszélő" kormány gazdaságpolitikájára.


Szanyi Tibor, a szocialisták kampányfőnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a magyar családok tartalékaik végére értek és belátható időn belül képtelenek lesznek fizetni devizahiteleik törlesztőrészleteit. Kiemelte: nem tarható, hogy a kormány az október 3-i önkormányzati választásokig "homokba dugja a fejét"; haladéktalanul elő kell állnia a terveivel, "legyen az megszorítás vagy bármi", ami világossá teszi, hogy miből kívánják finanszírozni a jövő évi költségvetést.
A szocialista politikus egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy a kormányváltás idején egy euró árfolyama 265 forint környékén mozgott, míg most mintegy 290 forintot kell adni egy európai fizetőeszközért, miközben a svájci frank árfolyama a 185 forintos szintről az "irreálisan drága" 225 forintos magasságba emelkedett.

Szanyi Tibor szerint ez azt jelenti, hogy 1,7 millió magyar devizahiteles, "vagyis minden második család irgalmatlanul nagy veszteséget szenvedett" a megnövekedett devizaárfolyamok miatt. Kérdésre válaszolva az ellenzéki képviselő úgy fogalmazott, hogy mindezért azokat terheli a felelősség, akik megbontották a kormányváltás előtt kialakult pénzügyi egyensúlyt. Hozzátette: a kedvezőtlen világpiaci folyamatok mellett egyértelműen a magyar kormányt terheli a felelősség a forint környező országok valutáinál nagyobb mértékű gyengüléséért.

Az MSZP sajtószobájába a Neoton Família 220 felett című számára bevonuló Szanyi szintén kérdésre reagálva úgy fogalmazott: "méltatlan bohóckodásnak" tartja, hogy Varga Mihály miniszterelnök-helyettes "műcsontvázakkal rohangál a hóna alatt", miközben családok havonta 10-20 ezres nagyságrendű károkat kénytelenek elszenvedni.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite