2019. május 20., hétfő - Bernát, Felícia
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNemzetközi muzsikustábor kezdődik Balassagyarmaton

Nemzetközi muzsikustábor kezdődik Balassagyarmaton


Nemzetközi muzsikustábor kezdődik szombaton Balassagyarmaton, a Zene határok nélkül című esemény a hónap végéig tart - tájékoztatta az MTI-t a rendező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatója csütörtökön.

Balassagyarmat

Ember Csaba elmondta: a balassagyarmati zenei tábor 1987 óta működik, tanárai a magyar zeneoktatás kiemelkedő személyiségei és vendégprofesszorok Európa különböző országaiból.

A muzsikustáborban pályakezdő művészek éppúgy részt vesznek, mint néhány éve zenét tanulók, az oktatás egyénre szabott - tette hozzá.

Idén 80 hallgató vesz részt a táborban tíz országból, köztük Ausztriából, az Egyesült Államokból, Japánból és Spanyolországból, de érkeznek egyéni hangszeres tanulók Erdélyből és a Felvidékről is.

Mint Ember Csaba elmondta, a cél, hogy új tehetségeket fedezzenek fel és segítsék szakmai előrejutásukat. Lehetőséget teremtenek arra, hogy a nem zenei pályára készülő fiatalok is nemzetközileg elismert művészekkel dolgozhassanak együtt, segítik a fiatalok Európai Unión belüli kapcsolatépítését, és megismertetik a résztvevőkkel a palóc kultúra értékeit is.

Idén 13 szakot hirdettek meg, köztük zongora, ének, fuvola, fagott, gitár, kamarazene vagy kórus szakon is tanulhatnak a 7 és 20 év közötti hallgatók. A tanárok között van Szokolay Balázs és Eckhardt Gábor (zongora), Kővári Judit (ének), Klenyán Csaba (klarinét), Banda Ádám és Perényi Eszter (hegedű).

A másfél hét alatt a muzsikustábor tanárai és hallgatói részvételével hangversenyeket rendeznek és megtartják az egyéni hangszeres előadók versenyét is. Koncertet adnak Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban, zenekari estet a vármegyeházán, ahol a Weiner Leó és kortárs magyar zeneszerzők 1945 után született műveiből rendezett verseny győztesei muzsikálnak. Mozart Requiemjét adják elő a nemzetközi muzsikustábor szimfonikus zenekara közreműködésével - mondta Ember Csaba.


Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-07-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite