2019. június 27., csütörtök - László
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNemzetközi muzsikustábort rendeznek Balassagyarmaton

Nemzetközi muzsikustábort rendeznek Balassagyarmaton


Csütörtökön kezdődik a Zene határok nélkül - Nemzetközi Muzsikustábor, Verseny és Művészeti Fesztivál Balassagyarmaton; a kurzusok résztvevői Tokody Ilona mesterművész operaénekestől vagy Banda Ádám hegedűművésztől is tanulhatnak, a közönség számára pedig tizenkét nyilvános hangversenyt tartanak - tájékoztatta az MTI-t kedden a szervező Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

nemzetkozimuzsikustabor

Fotó: Rózsavölgyi Márk Alapfokú Művészeti Iskola


Ember Csaba elmondta: a július 31-ig tartó, 31. muzsikustábor hatvan résztvevője Magyarország mellett a Kárpát-medencéből, Svájcból és az Egyesült Államokból érkezik.


Zongora, ének, fuvola, klarinét, hegedű, kamarazene és kórus szakokat hirdettek meg ebben az évben. A tanárok között lesz Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Eckhardt Gábor Liszt-díjas zongoraművész, zenepedagógus, Muskát András énekművész vagy a balassagyarmati születésű Banda Ádám hegedűművész, a Rózsavölgyi iskola volt növendéke.


Ember Csaba - aki a kórus szak tanára lesz - elmondta azt is, hogy a kamarazenét a salgótarjáni születésű Kiss Péter zongoraművész oktatja majd, aki korábban hétszer volt a muzsikustábor hallgatója, majd háromszor korrepetítora, és most először érkezik tanárként. Kiss Péter, csakúgy mint Banda Ádám, a Zeneakadémia tanára.


A nemzetközi muzsikustábor keretében tizenkét hangversenyt tartanak, a csütörtök esti nyitóprogramon az Ear együttes mutatkozik be Sugár Miklós vezetésével.


Fellépnek majd a tábor hallgatói, művésztanárai, megrendezik Fenyő Gusztáv zongora-, illetve Alisa Yajima és Baráz Ádám kétzongorás hangversenyét, valamint a hagyományos egyéni hangszeres előadói versenyt Weiner Leó műveiből és 1945 után született magyar művekből.


A művészeti iskolán kívül 22-én Mohorán a Tolnay Klári Emlékházban tartanak koncertet, 29-én pedig Balassagyarmaton a vármegyeháza nagytermében rendezik a zenekari estet, amelyen Tokody Ilona, Muskát András, Alisa Yajima, a Váci Szimfonikus Zenekar és a Balassagyarmati Dalegylet lép fel. A Gálamaratonon, a művészeti fesztivál 30-i záróhangversenyén a vendégművészek és a hallgatók közösen mutatkoznak be.

 

Forrás: MTI

 

2017-07-18

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite