2019. június 16., - Jusztin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNépi iparművész elismerést kapott a litkei csuhéfonó

Népi iparművész elismerést kapott a litkei csuhéfonó


A Litkén élő Kanyó Alfonzné 2008. óta foglalkozik csuhézással, elsősorban használati és dísztárgyakat készít hagyományos technikával.

kanyone


A csuhéfonó kézműves a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara kézműves tagozatának tagjaként alkotásaival ezidáig három alkalommal nyerte el a Magyar Kézműves Remek címet. 2013-ban munkáit kiállították a Mezőgazdasági Múzeumban, és azok abban az évben láthatóak voltak a jubileumi Országos Betlehemi Jászol Kiállításon az újbudai Kulturális Városközpontban.


2013-tól folyamatosan zsűrizteti munkáit a Hagyományok Házában, kitartóan munkálkodva a népi iparművész cím megszerzéséért. Kanyó Alfonzné álma 2016. májusában vált valóra: a kézműves gyönyörű alkotásai alapján a zsűri érdemesnek tartotta a népi iparművész cím viselésére. A csuhéfonó rendszeresen tart gyerekeknek bemutatókat, számos hazai és külföldi kiállításon arattak sikert munkái, melynek megkoronázása a mostani elismerés.

kanyone1


Kanyó Alfonzné így fogalmazta küldetésének és szakmai elhivatottságának lényegét: „Mivel mára csak könyvekből vagy idős emberek elmondásából tudunk némi betekintést kapni a múlt varázslatos világába, amikor szüleink, nagyszüleink a természet adta lehetőségeket kihasználva, rendkívül kreatív módon készítettek használati tárgyakat és gyerekjátékokat, ezért mi, kézművesek törekszünk ezt a hagyományt ismét feleleveníteni és az érdeklődőkkel megosztani. Rohanó világunkban fontosnak tartom hagyományaink ápolását és továbbadását, mert egy ország továbbélése csak tárgyi- és szellemi kultúrájának megőrzésével lehetséges.


NÓGRÁD24
Fotók: MTI

2016-06-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite