2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNépszavazást tartanak az utcanevekről Nógrád megyében

Népszavazást tartanak az utcanevekről Nógrád megyében


Népszavazást tartanak a Nógrád megyei Tolmács községben vasárnap, mert a lakosság egy része nem fogadja el az új közterületi elnevezéseket.

szavazketto


Torma Andrea jegyző az MTI-nek pénteken elmondta: a 632 választásra jogosult lakos reggel hattól este hét óráig adhatja le szavazatát a faluházban. Az önkormányzat tavaly áprilisban változtatta meg a közterületek elnevezését a falu történelmét és hagyományait alapul véve. Az Alkotmány utca nevét Sziluska utcára, a Csokonai utcáét Zarándokra, a Szépvölgyi utcáét Füvellő utcára változtatták, a Tolmácsi út új neve Szent Lőrinc út, a Béke téré pedig Kovács Géza tér lett.


A lakosok egy része ezután aláírásgyűjtésbe kezdett a régi elnevezések visszaállításáért, és törvényességi felügyeleti vizsgálatot is kezdeményezett. A Nógrád Megyei Kormányhivatal jogszerűnek és törvényesnek ítélte a képviselő-testület határozatát, de javaslatára júniusban közmeghallgatást tartott az önkormányzat, és a kérdést további társadalmi egyeztetésre bocsátották a falu vezetői. A következő képviselő-testületi ülésen újratárgyalták az utcanév-változásokat, és helybenhagyták korábbi határozatukat.


Az időközben összegyűjtött íveket 127 érvényes aláírással adták le, és mivel 120 elég lett volna, az önkormányzat kitűzte a népszavazást. A vasárnapi népszavazás kötelező érvényű a képviselő-testületre, ha érvényes és eredményes lesz, vagyis ha megjelenik rajta a választásra jogosultak több mint ötven százaléka, és a szavazók több mint fele azonos választ ad a kérdésre.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite