2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
ItthonNettó 90 ezer forintért dolgoznak a pályakezdő orvosok

Nettó 90 ezer forintért dolgoznak a pályakezdő orvosok


orvosA rezidensek gyakorlatilag éhbérért dolgoznak, a Magyar Orvosi Kamara szerint így érthető, ha ha a kezdő orvosok nem Magyarországon képzelik el a karrierjüket.


Egyszerre mondott fel a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikáján három kezdő orvos, mert nem kapták meg időben bérpótlékaikat - pedig azokkal együtt is alig keresnek többet a minimálbérnél. Az egészségügyi államtitkárság vizsgálatot indít, hogy történt-e jogszabálysértés. A bérproblémák miatt egyre több pályakezdő orvos megy külföldre - egyes becslések szerint tavaly már a hallgatók fele egyből külföldön keresett munkát.


Részben olyan munkaszerződést próbáltak velük aláíratni, amiben nem fizetik a plusz ötven százalékos hiányszakmára vonatkozó többletdíjazásukat - tájékoztatott Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke. Ahogy a minisztériumtól ez a pótlék - pár hónapos késéssel megérkezett- azonal kifizetésre került visszamenőleg is és a továbbiakban ez folyamatos - mondta el Ertl Tibor, a Pécsi Tudományegyetem szakképzési és továbbképzési dékánhelyettese.


Wéber Gabriella gyermeksebész rezidens úgy fogalmazott: sokan panaszkodnak arra, hogy rengeteget túlóráznak, vagyis ők látnak el ügyeletet, ha éppen nincs elég orvos. Mindezt alapesetben körülbelül nettó 90 ezer forintért havonta. Egy másik pályakezdő úgy érvelt, hogy "nem rosszul él az ember, nem kevés pénze van, hanem nem lehet megélni." Gyakorlatilag éhbérért dolgoznak, egy pályakezdő a havi nettó 90 ezerből nemhogy családot alapítani, egzisztenciát teremteni, de a mindennapi szükségletében megélni sem tud - mondta Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.


A rezidensek és orvosok bérének rendezése része az egészségügy átalakítását célzó Semmelweis tervnek is - ennek részleteiről hónapok óta folynak az egyeztetések.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2011-03-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite