2019. április 25., csütörtök - Márk
Keresés a tartalomban
NagyvilágNewt Gingrich megnyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást

Newt Gingrich megnyerte a dél-karolinai republikánus előválasztást


Newt Gingrich volt képviselőházi elnök nyerte meg a Republikánus Párt szombati dél-karolinai előválasztását, a leadott voksok harmadának összesítése alapján, a szavazatok 41 százalékával.

Newt Gingrich


A második helyet Mitt Romney szerezte meg a szavazatok 26 százalékával, a harmadik helyen Rick Santorum (18 százalék), a negyediken pedig Ron Paul (13) százalék végzett. Gingrich először a Twitteren köszönte meg támogatóinak a szavazatokat, és közölte, hogy a Republikánus Párt következő, január 31-i, floridai előválasztásán "kiütéssel" fog győzni.


Romney gratulált Gingrichnek és többi ellenfelének, de emlékeztette őket: még hosszú választási küzdelem áll előttük. Szombat éjjel egyébként valamennyi elnökjelölt-aspiráns azt jelezte, hogy folytatni kívánja a versenyt. Ezzel a republikánus elnökjelölt-állítási erőpróba-sorozat minden eddigi fordulóját más jelölt nyerte meg, mert a január 3-i iowai jelöltállító gyűléseken hivatalosan Santorum, a január 10-i New Hampshire-i előválasztáson pedig Romney szerezte meg az elsőséget.


Dél-karolinai győzelmével Gingrich ugyanakkor, az első elemzések szerint, konszolidálta pozícióját az aspiránsi mezőnyben legliberálisabbnak tekintett Romney konzervatív alternatívájaként. Romney ugyanakkor mind Floridában, mind országos szinten továbbra is vezeti a republikánus elnökaspiránsok népszerűségi listáját. Igaz, mint arra a szombati The Wall Street Journal rámutatott, az előnye mindkét szinten megcsappant.


A Gallup a héten korábban még azt közölte, hogy Romney támogatottsága 37 százalékon állt, és 23 százalékpontot vert rá a mezőnyre, addig a közvélemény-kutató intézet pénteki adatai szerint Romney 30 százalékra esett vissza, és már "csak" 10 százalékponttal vezetett a vetélytársai előtt.


Az elnökjelölt-aspiránsok hétfőn és szerdán újabb televíziós vitában csapnak össze.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-01-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite