2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
NagyvilágNew Yorkba érkezett az ENSZ-közgyűlésre Schmitt Pál

New Yorkba érkezett az ENSZ-közgyűlésre Schmitt Pál


Schmitt Pál02New Yorkba érkezett helyi idő szerint vasárnap este Schmitt Pál: a köztársasági elnök részt vesz többek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakán, és a tervek szerint találkozik New Yorkban élő magyarokkal is.


Az államfő elutazása előtt a Ferihegyi repülőtéren újságíróknak megerősítette: Magyarország megpályázza az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagságát. (A nem állandó tagokat az ENSZ közgyűlése választja; a 2012-2013-as periódusról 2011 őszén dönt a közgyűlés.) Schmitt Pál kifejtette: egyhetes útján részt vesz a millenniumi fejlesztési célokról rendezendő ENSZ-csúcstalálkozón és a világszervezet közgyűlésén. Kedden beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén, pénteken pedig felszólal a közgyűlés általános vitájában.
Mint elmondta: beszélni fog a közös célkitűzések eléréséhez való magyar hozzájárulásról, legyen az akár békefenntartás, természet- és környezetvédelem vagy a fenntartható fejlődés. Ezzel kapcsolatban hozzátette, Magyarország soros európai uniós elnöksége alatt, 2011 első félévében kiemelt témaként akarják kezelni a vizet.
A köztársasági elnök New York-i látogatása alatt tíz kétoldalú államfői tanácskozást folytat majd le, és a tervek szerint találkozik New Yorkban élő magyarokkal is.
Az ENSZ-csúcstalálkozót a millenniumi fejlesztési célokról hétfőtől szerdáig tartják. A világszervezet tagállamai a 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok keretében elhatározták, hogy 2015-ig többi között felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők és az éhínségtől szenvedők arányát, és biztosítják, hogy minden gyermek befejezze az általános iskolát. Kétharmadával csökkentik továbbá azon gyerekek arányát, akik nem élik meg az ötödik életévüket. Háromnegyedével csökkentik a gyermekágyi halandóság arányát, megállítják a HIV/AIDS, a malária és más súlyos betegségek terjedését, és felére csökkentik azoknak az arányát, akik tartósan nem jutnak egészséges ivóvízhez.
Az ENSZ-közgyűlés 65. ülésszaka szeptember 14-én kezdődött, az általános vitát szeptember 23-a és 25-e, valamint szeptember 27-e és 30-a között tartják.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

2010-09-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite