2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
ItthonNew Yorkba utazik a köztársasági elnök vasárnap

New Yorkba utazik a köztársasági elnök vasárnap


Schmitt Pál02Schmitt Pál köztársasági elnök vasárnap hivatalos látogatásra New Yorkba utazik, egyhetes útján részt vesz a millenniumi fejlesztési célokról rendezendő ENSZ-csúcstalálkozón és a világszervezet közgyűlésén - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-t.
Az államfő kedden beszédet mond a csúcstalálkozó plenáris ülésén, pénteken pedig felszólal a közgyűlés általános vitájában. Az ENSZ-csúcstalálkozót a millenniumi fejlesztési célokról hétfőtől szerdáig tartják.


A világszervezet tagállamai a 2000-ben elfogadott millenniumi fejlesztési célok keretében elhatározták, hogy 2015-ig többi között felére csökkentik a napi egy dollárnál kevesebből élők és az éhínségtől szenvedők arányát, és biztosítják, hogy minden gyermek befejezze az általános iskolát; kétharmadával csökkentik továbbá azon gyerekek arányát, akik nem élik meg az ötödik életévüket, háromnegyedével csökkentik a gyermekágyi halandóság arányát, megállítják a HIV/AIDS, a malária és más súlyos betegségek terjedését, és felére csökkentik azoknak az arányát, akik tartósan nem jutnak egészséges ivóvízhez.
Az ENSZ-közgyűlés 65. ülésszaka szeptember 14-én kezdődött, az általános vitát szeptember 23-25. és 27-30. között tartják. A köztársasági elnök megbeszélést folytat Iszlam Karimov üzbég és Gjorge Ivanov macedón elnökkel, Mohamed Vahid Hasszan Manik maldív alelnökkel, Leonel Fernández Reyna dominikai és Mahinda Radzsapaksze Srí Lanka-i, valamint Toomas Hendrik Ilves észt elnökkel.
Schmitt Pál a tervek szerint New Yorkban ellátogat a Magyar Házba, majd a magyar református templomba és találkozik a presbiterekkel, valamint a gyülekezet tagjaival, látogatást tesz továbbá a Szent István Római Katolikus Plébánián és a magyar baptista templomban. A köztársasági elnök Martonyi János külügyminiszterrel szerdán részt vesz a Magyar Tudós Társaság megalakításához kötődő rendezvényen, majd találkoznak a New York-i és a New York környéki magyarság képviselőivel.
Schmitt Pál és delegációja menetrend szerinti járattal utazik New Yorkba, és érkezik majd jövő szombaton Budapestre.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-09-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite