2019. március 20., szerda - Klaudia
Keresés a tartalomban
NagyvilágNew York mellett landolt a halál kufára

New York mellett landolt a halál kufára


butViktor Butot Bangkokból a New Yorktól mintegy száz kilométerre északra fekvő newburghi Stewart Nemzetközi Repülőtérre szállították, ahonnan a manhattani szövetségi börtönbe viszik tovább.


Egy New York melletti repülőtéren landolt helyi idő szerint kedd este a halál kufára néven is ismert hírhedt orosz fegyverkereskedőt, Viktor Butot szállító repülőgép.


Egy amerikai illetékes szerint Butot egy bérelt kisrepülőgéppel szállították Bangkokból a New Yorktól mintegy száz kilométerre északra fekvő newburghi Stewart Nemzetközi Repülőtérre. Ezután a fegyverkereskedőt a manhattani szövetségi börtönbe szállítják, ahol olyan ismert fegyencek raboskodnak, mint a százötven évre elítélt hírhedt csaló, Barnard Madoff, vagy az egyiptomi Omar Abdel-Rahman sejk, akit életfogytiglanra ítéltek, mert összeesküvést szőtt öt New York-i helyszínen történő robbantásra és az egyiptomi elnök meggyilkolására.


A thaiföldi hatóságok hosszas jogi eljárást követően kedden adták ki Butot az Egyesült Államoknak, ahol azzal vádolják, hogy számos afrikai, dél-amerikai és közel-keleti konfliktusövezetbe, valamint diktátoroknak szállított illegálisan fegyvert, valamint pénzmosást és csalást követett el, amelyekért összességében akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.


A reggeli órákban Abhiszit Veddzsadzsiva thai miniszterelnök bejelentette, hogy kormánya jóváhagyta a kiadatást. Ezt követően nem egészen három órával Butot elszállították Bangkokból. Moszkva azonnal tiltakozott az eljárás miatt.


A szovjet légierő egykori tisztjét 2008 márciusában fogták el a thai fővárosban, miután magukat kolumbiai gerillavezéreknek kiadó amerikai ügynökök lebuktatták. But ártatlannak vallja magát, állítása szerint legális tevékenységet folytatott.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-11-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite