2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Választás 2010Nézőpont: 57 százalék örülne a Fidesz kétharmados többségének

Nézőpont: 57 százalék örülne a Fidesz kétharmados többségének


ParlamentA Nézőpont Intézet felmérése szerint az összes megkérdezett 72 százaléka elégedett az országgyűlési választás első fordulójának eredményével, 57 százalékuk pedig úgy véli: az ország szempontjából "inkább jó lenne", ha a Fidesz kétharmados többséget szerezne.


Az intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készült választáskutatásából, amelyet szerdán juttattak el az MTI-hez, kiderül: 27 százalék "inkább rossznak" tartaná, ha a Fidesz alkotmányozó többségre tenne szert, 16 százalék pedig nem tudja megítélni vagy nem válaszolt.

Ezzel rekordot ért el a Fidesz kétharmados többségének támogatottsága, így a szocialisták Orbán Viktor "túlhatalmát" megakadályozni szándékozó kampánya nem sok sikerrel kecsegtet - áll a Nézőpont elemzésében.
A felmérés szerint a Fidesz-szavazók 95 százaléka elégedett az április 11-i eredményekkel, amíg a szocialista szimpatizánsok háromnegyede elégedetlen. A jobbikosok 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy örül az eredménynek, 43 százalékuk viszont csalódott. Érdekesség, hogy az LMP táborának mindössze 39 százaléka mondta magát elégedettnek, 47 százalék viszont elégedetlen a voksolás eredményével.

Mivel a választóknak feltett kérdés nem kizárólag kedvelt pártjuk szereplésének megítélésére vonatkozott, hanem az első forduló értékelésére, így valószínűsíthető, hogy a Jobbik szimpatizánsainak körében a túl magas elvárások vezettek csalódottsághoz, az LMP-szavazók közel fele viszont az összeredmény, elsősorban a Jobbik viszonylag jó szereplése miatt lehet elégedetlen - olvasható az elemzésben.

A Nézőpont Intézet kutatása rámutat, hogy az első fordulóban szavazó megkérdezettek negyede bevallása szerint csak jobb híján választotta azt a pártot, amelyre voksolt. Ez az arány az LMP táborában a legmagasabb, 55 százalékos. Az MSZP szimpatizánsainak 29, a Jobbik támogatóinak 21, a Fidesz szavazóinak 15 százaléka voksolt "jobb híján".

2010-04-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite