2019. július 21., - Dániel
Keresés a tartalomban
Választás 2010Nézőpont Intézet: egy hónap alatt drasztikusan nőtt a Jobbik elutasítottsága

Nézőpont Intézet: egy hónap alatt drasztikusan nőtt a Jobbik elutasítottsága


JLMPMDFA legfrissebb adatok szerint a parlamentbe jutásra esélyes pártok az MSZP, a Fidesz, az LMP és a Jobbik állóháborút folytat egymással, mert egyikük támogatottsága sem változott jelentősen. "Állóháborút" folytat egymással a parlamentbe jutásra biztosan esélyes három párt a Nézőpont Intézet március 26-28. között végzett közvélemény-kutatása szerint.

A Heti Válasz számára hetente készülő, az MTI-hez szerdán eljutatott felmérés alapján március negyedik hetében egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazátára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében.

A Nézőpont Intézet munkatársai kiemelik, hogy az elmúlt hónapban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága. A legfrissebb felmérés szerint az összes megkérdezett több mint fele, 53 százaléka ellenzi a radikális jobboldali párt politikáját, míg februárban ez az arány 30 százalék alatt volt.
Hangsúlyozzák: az aktív szavazók körében 3 százalékon álló LMP akár 9 százalékos eredményt is elérhet a választásokon az egyelőre el nem kötelezett szavazók megnyerésével, míg az MDF még a potenciális szavazókat figyelembe véve is csak 3 százalékos támogatottságon áll.

A felmérés készítői szerint a Fidesznek 3,5 millió, az MSZP-nek közel 900 ezer, a Jobbiknak több mint 700 ezer szimpatizánsa van, azonban a pártok aktív szavazóbázisa ennél kisebb: a Fidesz 2,7 millió, a szocialisták 700 ezer, a Jobbik pedig félmillió aktív szavazóval rendelkezik.

Hozzáteszik: a Fidesz aktív szavazótáborából mintegy 300 ezren adnák "második szavazatukat" a Jobbikra, azonban ezen csoport döntő többsége - a Jobbik-szavazók ötödéhez hasonlóan - Orbán Viktort szeretné miniszterelnöknek.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása országos reprezentatív mintán, ezer fő telefonos megkérdezésével készült. Az adatok legfeljebb 3,2 százalékos hibahatárral rendelkeznek.

2010-03-31

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite