2019. április 21., - Konrád
Keresés a tartalomban
ItthonNFM: utólag is igazolható lesz a külföldi rendszámhasználat

NFM: utólag is igazolható lesz a külföldi rendszámhasználat


Kisebb bírság megfizetése mellett utólag is igazolhatják az autósok külföldi rendszámú járművük magyarországi használatának jogszerűségét, a tervezett módosítás szerint 30 ezer forintos bírság megfizetése mellett 8 napon belül pótolható lesz a jogosultság igazolása - tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) csütörtökön az MTI-vel.

rendszám1

Képünk illusztráció!


A közlemény szerint a kapcsolódó kormányrendelet közeljövőben hatályba lépő módosítása a felmerült kifogásokat másfél hónapon belül a követelmények jelentős enyhítése nélkül, visszatartó erejüket megőrizve rendezi.


Az Európai Bíróság november eleji végzésében hiányolta a jogszerű használatot igazoló iratok utólagos bemutatásának lehetőségét. A testület ezzel összefüggésben vitatta a kiszabott bírság mértékének indokoltságát is.


A közlemény kiemeli: a szabályozás kiegészítésével a járművezető a jogosultság helyszíni ellenőrzésen elmulasztott igazolását az eljáró hatóságnál nyolc napon belül pótolhatja, és az egyébként legalább 200 ezer forintos bírság helyett a kisebb súlyú szabálysértésért sokkal kevesebbet, 30 ezer forintot kell megfizetnie.


Az új előírás a közeljövőben várható kihirdetést követő napon lép hatályba, és kizárólag az ezután induló eljárásokban alkalmazható. A külföldi rendszámok korábbi években jellemzően adóelkerülési célokból elterjedt használatát szigorú keretek közé szorító rendelkezések minden egyéb tekintetben változatlanul érvényben maradnak - közölte az NFM.


Egy kapcsolódó módosítás februártól a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrfőkapitányt is kijelöli a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések elbírálására. A felhatalmazás alapján a közigazgatási hatósági eljárások hatékonyabb kezelése, az egyenletesebb munkaterhelés érdekében egy új első fokú közigazgatási hatósági szervezeti elemet hoznak létre a keleti országrészben, Vásárosnamény székhellyel.


A Dunántúlon elkövetett szabálysértésekben továbbra is a szombathelyi központú Vas megyei szerv jár majd el.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

2013-12-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite