2019. augusztus 19., hétfő - Huba
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNGM: Magyarország adóssága messze az EU-átlag alatt van

NGM: Magyarország adóssága messze az EU-átlag alatt van


A magyar gazdaság az európai uniós átlag felett teljesít, ennek köszönhető, hogy a kormányzati szektor GDP-arányos adóssága az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent majdnem a legnagyobb mértékben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán az MTI-vel.

gazdasag

képünk illusztráció

Az Eurostat szerdán közzétett adatai szerint az idei első negyedévben 77,6 százalékos volt a magyar GDP-arányos államadósság, ami messze jobb eredmény, mint az Európai Unió 88,2 százalékos átlaga. A ráta 4,7 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi első negyedévben mértnél.

A minisztérium emlékeztetett arra, hogy az idén január-március időszakban 3,5 százalékkal nőtt a magyar GDP. A bővüléshez a visszafogott inflációs környezet, a kormány devizamentő intézkedései, valamint az emelkedő reáljövedelmek és a foglalkoztatás egyaránt hozzájárultak - jelezte a szaktárca. Hozzátette: a GDP-arányos adósság csökkenésében szerepet játszott a kormány fegyelmezett költségvetési politikája is.

Az NGM szerint a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő növekedési adatok, a folyó fizetési mérleg masszív többlete, valamint a tartósan alacsony hiány és az évről évre csökkenő államadósság egy jó állapotban lévő gazdaságról tanúskodnak. Ez alapján a kormány megalapozottan bízik abban, hogy a hitelminősítők is hamarosan elismerik ezt az ország felminősítésével - szögezte le közleményében az NGM.

 

Forrás: MTI/NOGRAD24

 

2015-07-23

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite