2020. május 25., hétfő - Orbán
Keresés a tartalomban
Üzleti negyedNincs megállás: újra drágul az üzemanyag

Nincs megállás: újra drágul az üzemanyag


Legutóbb egy hete emelkedtek az üzemanyag árak, de szakértők szerint az előttünk álló héten ismét drágulhat a benzin és a gázolaj. Elemzők szerint a dollár erősödése és az iráni konfliktus miatt várható az újabb áremelés.

tankolás


Tavaly 10 százalékkal csökkent a forgalom a fővárosban, az év eleje óta pedig újabb 30 forinttal lett drágább benzin. Egy év alatt 90 forinttal drágult a benzin, tavaly februárban 360 forintba került egy liter, a múlt héten pedig elérte a jelenlegi csúcsot, a 451 forintot. A híradó által megkérdezett autós azt mondja: az autózás marad, máshonnan veszik el a pénzt, és megpróbálnak úgy spórolni, hogy többen járnak egy kocsival.


A spórolásra továbbra is szükség lesz, mivel az elemzők szerint az előttünk álló héten ismét drágulhatnak az üzemanyagok. A dollár egy hét alatt 6 forinttal drágult a forinthoz képest, a nyersolaj pedig elemzők szerint azért is drágul, mert Irán továbbra is a Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget, ha életben marad az iráni olajembargó. A világ olajkereskedelmének a 40 százaléka halad át ezen a szoroson. Ha konfliktus elmélyülne, és háborúra is kitörne, akkor meredek üzemanyagár-növekedésre kellene számítanunk - figyelmeztetett Saághy Pál András, Equilor Befektetési Zrt vezető üzletkötője.


Ha a szorost lezárnák, a 120 dolláros hordónkénti olajár 150 dollárra emelkedne, ami 70-80 forinttal drágíthatná a hazai üzemanyagárakat. A nyersolaj ára 43 százalékát teszi ki a hazai benzinárnak, ugyanannyit mint az Áfa és a jövedéki adó.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-04-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite