2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
ItthonNincs olyan harci jármű, amit ne lehetne megsemmisíteni

Nincs olyan harci jármű, amit ne lehetne megsemmisíteni


BenkĹ‘ TiborNincs olyan harci jármű, amit valamilyen fegyverrel ne lehetne hatástalanítani, vagy megsemmisíteni - mondta Benkő Tibor altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezérkari főnöke az MTI-nek.


A hétfőn az afganisztáni Baglán tartományban egy magyar katonanő meghalt, további egy katona életveszélyes, másik kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett, amikor támadás érte a katonai konvojt. Egy improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel mellettük, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-ből (páncéltörő rakétavetőből). A magyar katonák egy Toyota típusú járműben utaztak.
Az MTI megkeresésére a vezérkari főnök a magyar katonák Afganisztánban használt járműveinek biztonságossága kapcsán hangsúlyozta: "a hétfői támadásról tudni kell, hogy nem a gépjármű melletti robbanás okozta a tragédiát, hanem a páncéltörő rakéta, amelyet a Toyotára indítottak. Ez okozta a sérüléseket és a halálesetet".
Hozzátette: a páncéltörőt arra fejlesztették ki, hogy a legvastagabb páncélvastagságú harckocsit is meg tudja semmisíteni. Ezzel akár a harminc-ötven centiméter vastagságú páncéllal védett harckocsikat is el lehet pusztítani. Ha harckocsira indították volna a rakétát, a harckocsiban ülők is sérüléseket szenvedtek volna.
A magyar katonák járműveiről kifejtette: az Afganisztánban használt Toyoták jó védettségi képességekkel bíró, páncélozott, személyszállító gépjárművek. Ezek teljes biztonsággal védelmet nyújtanak, gépkarabély, géppuska, 762-es, 556-os fegyverek ellen, kézigránát és gyalogsági akna repeszei ellen is. A járműveket golyóálló üveggel látták el, egész karosszériájuk páncéllemezzel szerelt, tehát a kézi fegyverek ellen tökéletes biztonságot nyújt.
Benkő Tibor a járművek biztonságosságának illusztrálására elmondta, hogy tavaly ősszel egy ilyen Toyota jármű mellett egy öngyilkos afgán merénylő gépjárműbe rejtett robbanószerkezetet hozott működésbe. Az afgán gépjármű teljesen megsemmisült, még a közelben található fákat is lesodorta, a Toyotában utazó magyar katonák viszont sérülés nélkül szálltak ki a járműből.
Arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági intézkedéseket terveznek a külföldi missziókban, elsősorban Afganisztánban, a vezérkari főnök azt mondta:"a műveleti területeken nincs törvényszerűség, amit ma sikeresen megoldottak egy bizonyos eljárási móddal, nem biztos hogy holnap is sikeres lesz". A katonák a nap mint nap átélt tapasztalatokat, és minden Afganisztánban történt eseményt folyamatosan elemezve hoznak újabb intézkedéseket.


Forrás: MTI/HÍR PORT24

2010-08-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite