2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNő a versenyszféra munkaerő-kereslete Nógrád megyében

Nő a versenyszféra munkaerő-kereslete Nógrád megyében


Nógrádban évről évre növekszik a versenyszféra munkaerő-kereslete, a múlt év végi 5176-as létszámigényük 18,7 százalékkal több volt az egy évvel korábbinál, és az állások 57 százaléka támogatás nélkül is betölthető volt - tájékoztatta a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője az MTI-t szerdán.

nogradmegye01

Tamási Ildikó hozzátette: a megyében összesen 21 618 új álláshelyet rögzítettek 2016-ban, ebből 6348 esetében a vállalkozások munkaerő igényéhez kapcsolódott a közvetítés, de továbbra is meghatározó a közfoglalkoztatásba kerülés segítése.

Elmondta, kimagaslóan nagy volt - 28 százalék - a betöltetlen állások aránya a feldolgozóiparban, de számottevő munkaerőhiány van még a kereskedelemben, a gépjárműjavításban, vagy olyan egyéb szolgáltatásokban, mint fodrászat, temetkezés, számítógép-javítás, egyházi tevékenység.

A főosztályvezető közölte: vállalati kapcsolattartással is segítik a foglalkoztatást Nógrád megyében, összehangolva a munkaerő keresletét és kínálatát, ennek köszönhetően tavaly közel ötezer álláshelyet tudtak felkínálni, a foglalkoztatási főosztály munkatársai összesen 4158 munkáltatót kerestek fel. A munkáltatók nagy része igényli a kapcsolattartást, hasznát veszik a főosztály által szerkesztett hírlevélnek, az előszűréseknek, a megfelelő ügyfelek leválogatásának, népszerűek a rendszeresen megrendezett munkáltatói fórumok is - fejtette ki.

Elmondta, a főosztály 18 munkatársa foglalkozott a közvetlen kapcsolattartással, 250 alkalommal új ügyfeleket is megkerestek. A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatokon nyertes 106 közül 40 céggel vették fel a kapcsolatot. A feltárt 4813 álláshely 60 százaléka a 20 alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató munkáltatóknál jelentkezett.

Az ország második legkisebb megyéjében 194 ezren éltek év végén, 75 és fél ezer embert foglalkoztattak, 6800-an voltak a munkanélküliek. A munkanélküliségi ráta a harmadik legmagasabb volt országosan. A statisztikai hivatal adatai szerint a nógrádi dolgozók továbbra is kevesebbet kerestek az országos átlagnál: a teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó átlagkeresete közel 195 ezer, míg a nettó 129 ezer forint volt adókedvezmények nélkül. A dolgozók havi átlagkeresete múlt évben az országos átlagénál intenzívebben emelkedett, így valamelyest mérséklődött a különbség. Az országos átlagkereset bruttó 258 ezer, nettó 171,5 ezer forint volt.

 

Forrás: MTI2017-06-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite