2019. augusztus 24., szombat - Bertalan
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád adja a legkevesebb adóbevételt

Nógrád adja a legkevesebb adóbevételt


apeh_nógrád megyeNógrád megye az ország adóbevételének 0,6 százalékát adja, ez országosan a legkevesebb - mondta a megyei adóigazgatóság vezetője Salgótarjánban.


Nógrádban 2010-ben 41,148 milliárd forint folyt be a kiemelt adóbevételekből, a térség ezzel az észak-magyarországi régióban is lemarad, Borsod-Abaúj-Zemplén megye hasonló adata 174,4, míg Heves megyéé 136,8 milliárd forint. Nagyfalusi Sándor, a Nógrád Megyei Adóigazgatóság vezetője kifejtette: a megyében ugyan a legkisebb az adótömeg, de a 41 milliárd forint teljes egészében képes fedezni az elkülönített állami pénzalapok támogatási keretösszegét, ebbe a körbe tartozik például a bérgarancia alap.


A 2010. évi ellenőrzési tapasztalatokról Nagyfalusi Sándor és Csehné Telek Klára ellenőrzési igazgatóhelyettes elmondta: összesen 4.552 ellenőrzést folytattak le, és 3,2 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok, a kiszabott szankciók összege 2,3 milliárd forintot tett ki.


Az ellenőrzések eredményességéhez hozzájárult a kiválasztási, kockázatelemzési munka. Figyelik az adózói életutat és az adózók környezetét, kapcsolati hálózatát is. Kiemelt figyelmet fordítottak - és ez így lesz 2011-ben is - a többszörösen székhelyet vagy tulajdonost váltó, az azonos székhellyel illetve tulajdonosi körrel rendelkező, a bevallást elmulasztó, valamint a több éven át veszteségesen működő vállalkozások ellenőrzésére.


Az ellenőrzések sok esetben zárulnak adószám-felfüggesztéssel, vagy nagy összegű adókülönbözet megállapításával, a pénz azonban jellemzően nem szedhető be, mert a tulajdonosok eladják, felszámolják a társaságot, és a kötelezettségek rendezése helyett új céget alapítanak. Ilyen esetekben az észak-magyarországi régióban mintegy 370 büntető feljelentést kezdeményezett tavaly az adóhatóság, a kárérték megközelíti a 10 milliárd forintot.

 

Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2011-03-02

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite