2019. június 18., kedd - Levente
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrádban is károkat okoz a selyemfényű puszpángmoly

Nógrádban is károkat okoz a selyemfényű puszpángmoly

Az utóbbi egy-két évben bizonyára sokan láttak temetőben, parkban vagy házi kertben ápolt, egészséges puszpáng bokrokat hirtelen tönkremenni. A jelenség okozója legtöbb esetben a selyemfényű puszpángmoly - hívja fel a figyelmet a Nógrád Megyei Kormányhivatal Balassagyarmati Járási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Osztálya.

pmoly

A távol-keletről származó lepkefaj hernyói a leveleket hámozgatják, majd rágják olyan gyorsan, hogy ha nem figyelünk kellő éberséggel, néhány nap alatt visszafordíthatatlan károk keletkeznek a nagy díszítő értékű cserjéinkben. A károsítás jellegzetes nyoma a lárva által a bábozódás, illetve telelés előtt levelekből készített szövedék és a nagy, szemcsés ürülék is.

Hazánkban a kártevő évente háromszor rajzik és rak tojást. A kikelő lárvák zöld színűek fekete mintázattal, sárga hosszanti sávokkal - fejlődésük során elérhetik a 4 centiméteres hosszúságot. Rejtőzködő életmódúak, először a bokor belsejében a levélfonákon elhelyezkedve károsítanak. Ebből adódóan jelenlétük időbeni észleléséhez nem elégséges csak messziről ránézni a növényekre, hanem a lombozatot szét kell hajtani, a leveleket közelről meg kell vizsgálni.

Ha érzékeljük a kártevő jelenlétét, védekeznünk szükséges ellene a szövedékes hajtások visszavágásával, valamint a gazdaboltokban kapható rovarölő szerek - szükség szerint többszöri - kijuttatásával. Az áttelelő nemzedék első lepkéi már megjelentek, az általuk rakott tojásokból kelő hernyók kártételére május végén és júniusban számítanunk kell.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal2017-05-26

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite