2019. június 26., szerda - János
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeCsizmadia László: Nógrád etalon lehet az összes megye számára

Mintaprojekt indult a bujáki termelői közösség és a CBA együttműködésében


Mintaprojekt indult a bujáki termelői közösség és a CBA üzletlánc együttműködésében - közölték közös sajtótájékoztatón a CBA, a Civil Összefogás Fórum-Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) képviselői, valamint Buják polgármestere az üzletlánc ürömi boltjában csütörtökön.

nogradmegyeegy

A CÖF-CÖKA által koordinált és szervezett, először Nógrád megyében elindult helyi termelői közösségek program első projektjének keretében a bujáki terményeket a CBA ürömi üzlete veszi át.

Fodor Attila, az üzletlánc kommunikációs igazgatója elmondta, a közösség hozzávetőleg 1 tonna zöldséget és gyümölcsöt szállít hetente az üzletbe.

Kiemelte: az üzletlánc eszközöket, piacot és korrekt átvételi árakat biztosít a termelőknek.

Az igazgató jelezte: az együttműködést példaértékűnek tartják, és a jövőben tovább szeretnék fejleszteni, elérni azt, hogy a modellt minél több település vegye át. Megjegyezte: a vevők fontos szerepet játszanak a segítő programban, hiszen vásárlásaikkal "szavazhatnak" a magyar termékekre.

Csizmadia László, a CÖF alapítója, a CÖKA elnöke a programot bemutatva elmondta, egy évvel ezelőtt kezdődött a szervezés Nógrádban annak érdekében, hogy pártpolitikától függetlenül közösségeket teremtsen, elősegítse a kis- és családi vállalkozások szakmai fejlődését, hozzájáruljon a fiatalok megtartásához vidéken és a közmunkában résztvevőket szakmailag magasabb szintre emelje. Az eddigi munkát ismertetve közölte: Nógrádban több mint 15 kistermelői közösség alakult, ami 70 százalékos szervezettséget jelent a megyében, és több száz ember csatlakozott a közösségekhez.

Szólt arról is, hogy a jelentkező családoknak, kistermelőknek a CÖF-CÖKA a szakmai csoportján keresztül a pályázáshoz nyújt segítséget, a Földművelésügyi Minisztériummal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Coop Hungary-vel és a CBA-val megkötött szerződés pedig megteremti a lehetőséget a piachoz.

Csizmadia László úgy vélte, hogy Nógrád etalon lehet az összes megye számára.

Borbély Gábor, a 2200 lakosú Buják polgármestere az előzményeket felidézve elmondta, hogy 2015-ben a CÖF segítségével 25 taggal jött létre a termelői közösség, amelynek fontos része az önkormányzat és közmunkaprogram. Kiemelte: a közmunkában megtermelt növényeket korábban a helyi közétkeztetésben használták fel, azonban maradt felesleg. Most beszállítójává váltak a CBA-nak, ami plusz forrást jelent, a bevételt a programban újrahasznosítják, de bérfejlesztésre is van mód - fűzte hozzá.

A közmunka-programban 70 ember dolgozik, az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató - mutatott rá Borbély Gábor.

 

Forrás: MTI2016-08-27

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite