2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrádiak is csatlakoztak a Közmunkások Szakszervezetéhez

Több mint kétezren csatlakoztak már a Közmunkások Szakszervezetéhez


Már több mint kétezren csatlakoztak a Közmunkások Szakszervezetéhez, amelynek négy plusz egy kérése van a kormányhoz - jelentette be Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, a szervezet társelnöke pénteken Miskolcon.

Nyakó István

A politikus a nyáron alakult szakszervezetről a sajtótájékoztatón elmondta, a februári "éhségmenet" elnevezésű akciójuk után nagyon sokan keresték meg őket, innen jött az elhatározás, hogy intézményesíteni kell a kisemberek képviseletét. Hozzátette: csak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már nyolcszázan, a szabolcsi, nógrádi, hevesi és baranyai csatlakozókkal együtt pedig már több mint kétezren vannak a Közmunkások Szakszervezetében.

A szakszervezet a Borsod megyei Ricsén alakult meg, elnöke Vécsi István, a település szocialista polgármestere.

Nyakó István hozzátette: a szervezet a dolgozni akaró kisemberek érdekeit képviseli, hiszen közmunkás mindenki lehet.

Úgy fogalmazott, négy plusz egy kérésük van a kormányhoz, ami december 31-éig kérés, azután a szakszervezeti eszközöket - például demonstráció - használva már követelés lesz.

Kordás László, a Közmunkások Szakszervezetének főtitkára a részleteket sorolva elmondta, ezek közül az első, hogy 47 ezer forintból nem lehet megélni, épp ezért kérik azt a plusz 13 ezer 200 forintot, amelyet kivett a kormány a közmunkások zsebéből. Korábban ugyanis 60 ezer 200 forint volt a bérük - hangsúlyozta.

Második pontként említette a heti bérezés által okozott problémát, mert ebből az összegből nem lehet sárga csekket befizetni, épp csak egy hétvégi bevásárlásra elegendő. A közüzemi díjakat sem lehet részletekben fizetni - fejtette ki.
Harmadikként említette azokat a térségeket, ahol egyáltalán nincs munkalehetőség, és sorállás van a közmunkáért is; ott még ahhoz a 47 ezer forinthoz sem jutnak hozzá. Ebben az esetben azt kérik, hogy legalább egy kenyérkereső lehessen minden családban.

Negyedik pontként a szabadságolás időtartamát nevezte meg, amely szerinte hátrányosan különbözteti meg a közmunkában 8 órában dolgozókat.

A pluszkérés pedig a pályakezdőkhöz kapcsolódik, akiket csak egy év után lehet közmunkásként foglalkoztatni a mai szabályozás szerint; az Európa Unióban ez az idő négy hónap.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a szerveződés gyújtópontja Északkelet-Magyarország, azon belül is Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol a legtöbben csatlakoztak eddig a szakszervezethez, amelyben 5 forint a havi tagdíj.

 

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-09-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite