2019. július 23., kedd - Lenke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrádi kézművesek bemutatkozása

Nógrádi kézművesek bemutatkozása


Szeptemberben és októberben hét Nógrád megyei településen zajlik a Nyitott Műhely Galériák program, amelynek keretében kézművesek műhelyeibe tekinthetnek be a látogatók, de nem marad el a hagyományos ételek kóstolója sem.

Nógrád megye, térkép

Varga Nóra, a varsányi önkormányzat civil referense az MTI-nek elmondta: a varsányi székhelyű Nógrád Megyei Kézműves Műhely Egyesület szervezi a programsorozatot azzal a céllal, hogy szűkebb és tágabb környezetükben összehozza a kézműves mestereket, bemutatkozási és piaci lehetőséget biztosítson számukra, a távolabbról jött vendégeket pedig megismertesse a palóc hagyományokkal, népi mesterségekkel.

Szombaton a varsányi Kézművesportán nyitják meg a programsorozatot, ahol az egyesület mestereit és alkotásait mutatják be, így a kovácsmesterséget, a csuhékészítést, a bőrözést és a tojáspatkolást. A bemutatókba bevonják az érdeklődőket. Másnap Kanyó Balázs fafaragó mester műhelyét nyitják meg a látogatók előtt Nógrádsipeken. A mester munkái között vannak domborműves ajtók, kopjafák, keresztek, puskatusok, nyílpuskák.

Szeptember 15-én Terényben mutatkoznak be a balassagyarmati kistérség kézművesei, az érdeklődők itt a mézeskalács készítés fortélyaival is megismerkedhetnek.

Szécsényben folytatódik a program 22-én az ötven éve működő Palóc Népművészeti és Háziipari Szövetkezetnél, ahol máig hagyományos kézi szövéssel, csévéléssel, a század elejéről származó felvetőgéppel készítik a palóc szőtteseket.

Október 6-án már Nógrádkövesd a helyszín, a textiltervező Káli Betty mutatja be műhelyében az írásos hímzést díszpárnákon, kárpitokon vagy női táskákon. Drégelypalánkon 13-án bőrös, keramikus, csuhés, fazekas, csipkekészítő és mézeskalácsos munkákba vonják be a kíváncsiakat, a zárónapon, 21-én Kiss Tünde kézműves mutatkozik be a világörökségi Hollókőn.

A Nyitott Műhely Galériák sorozat minden napján az adott vidékre jellemző hagyományos ételek kóstolóját is megtartják a településeken.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-09-06

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite