2019. július 18., csütörtök - Frigyes
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye: A kormány több intézkedéscsomaggal segíti a rászorulókat a téli időszakban

Nógrád megye: A kormány több intézkedéscsomaggal segíti a rászorulókat a téli időszakban


A kormány több intézkedéscsomaggal segíti a rászorulókat a téli időszakban: többek között elindítja a rászorulókat támogató operatív programot, és 9 milliárd forintot fordít hajléktalanellátásra - közölte Kurucz Éva kormányszóvivő hétfőn sajtótájékoztatón, a Nógrád megyei Sóshartyánban.

Kurucz Éva

 

Hozzátette: emellett a szociális földprogram és a szociális tüzelőprogram is azt szolgálja, hogy senkit sem hagynak magára, aki télen veszélyhelyzetbe kerülhet. A kormányszóvivő közölte: az idén több mint kilencmilliárd forint jut a hajléktalanellátásra. Elmondta, hogy az idei télen 9644 éjszakai férőhely várja a hajléktalanokat, ez még 1264-gyel bővül, emellett országosan 7325 férőhellyel működnek nappali melegedők, 228 férőhellyel a hajléktalanok rehabilitációs intézménye, 460 férőhellyel pedig a hajléktalanok otthona.


Az utcai szolgálatok hatékony feladatellátása érdekében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) még a nyáron 12 személygépjárművet adott át az ellátó szervezeteknek - tette hozzá. Kurucz Éva azt is elmondta: a kormány elindítja a rászoruló embereket támogató operatív programot; 2014 és 2020 között mintegy 34 milliárd forintot költ a kabinet a leginkább rászorulók segítésére. A program keretében a kormány élelmiszercsomagot, illetve meleg és hideg étkezést biztosít a rászorulóknak, a partnerszervezetek pedig felzárkózási célú kísérőprogramokat nyújthatnak, így egészségügyi szűrővizsgálatokat és felméréseket.


A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy a kormány a rezsicsökkentés mellett a kilakoltatási moratórium meghosszabbításával is segítette a nehezebb körülmények között élőket, és közölte, a katasztrófavédelem felkészült arra, hogy egyetlen életet se követeljen a közterületeken a téli hideg.


Czibere Károly, az Emmi szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón elmondta: április 30-ig folytatódik a szociális földprogram; a napokban 151 nyertes kapott összesen 250 millió forintos támogatást a fóliasátras paprika-, paradicsom- és gombatermesztésre, a piacra jutás segítésére és eszközfejlesztésre. A következő pályázatot januárban írják ki - tette hozzá.


Az államtitkár közölte: 2068 önkormányzat nyert a kőszénre is kibővített szociális tüzelőprogram mintegy hárommilliárd forint összértékű pályázatán, a támogatottak között előnyben kell részesíteni az időseket és a gyermekes családokat. Czibere Károly azt kérte, hogy mindenki fokozottan figyeljen a támasz nélküli, magukra maradt emberekre, a problémás helyzeteket jelezze a diszpécsereknek, szakembereknek. Elmondta, a falugondnokoknak, házigondozóknak is fel kell keresniük azokat is, akik esetleg nem ellátottak, ugyanez vonatkozik az intézményes ellátásokra, például az idősek klubjainak is be kell fogadniuk a segítségre szorulókat.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-12-01

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite