2019. augusztus 20., kedd - István
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye - Árvízi összefoglaló

Nógrád megye - Árvízi összefoglaló

Első és másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben az Ipoly mentén, de Balassagyarmaton a belvízzel is küzdenek - közölte Nógrád24.hu-val a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

ipolytarnoc2016

MTI Fotó: Komka Péter - Korábbi felvétel!


Az Ipoly vízgyűjtőterületén történő múlt heti esőzés következtében ismét jelentősen megemelkedett a folyó vízszintje. Ipolytarnócnál pénteken délelőtt tizenegy órakor két héten belül már harmadszor kellett harmadfokú árvízvédelmi készültséget elrendelni. A folyó szombaton reggel hat órakor 406 centiméteren tetőzött, ez négy centiméterrel meghaladta a február tizenegyedikei 402 centiméteres tetőzést.


Ipolytarnócot a harmadik idei áradás idején összesen kétezer homokzsákkal védték be, a védekezési munkálatokban a Palóc Mentőcsoport két tagja: a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a Karancs Természetjáró és Védő Egyesület, illetve a helyi önkormányzat vett részt a salgótarjáni katasztrófavédelmi kirendeltség irányításával. A vízszint hétfő reggel nyolc óra után 330 centiméterre csökkent, így ma 8:15-től már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Ipolytarnócon.


Péntek reggeltől egészen vasárnap éjfélig a Karancs Speciális Mentőszolgálat és a helyi önkormányzat figyelőszolgálatot tartott a településen, emellett a katasztrófavédelem munkatársaival közösen közreműködtek a magas vízállás miatti kitelepítési feladatokban is. Az árvízzel érintett területen álló kilenc ingatlan huszonhárom lakója közül pénteken éjfélig tizenöten költöztek ideiglenesen a befogadóhelyre vagy rokonokhoz, közülük nyolcan már visszaköltöztek otthonukba. Jelenleg még hatan vannak a befogadóhelyen, egy lakó pedig a családtagjánál tartózkodik.Honton továbbra is elsőfokú az árvízvédelmi készültség, vasárnap reggel nyolc órától azonban másodfokú árvízvédelmi készültség volt az Ipoly folyó mentén Nógrádszakálnál, Balassagyarmaton, Dejtárnál és Ipolyvecén is. A másodfok ma délelőtt tíz órától az ezeket a településeket érintő állami védvonalon is elsőfokú készültségre minősült vissza, védekezésre egyik helyszínen sem volt szükség. A Mátraverebélyi víztározónál a Zagyva patakon folytatott vízkormányzás miatt továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.


Feladatot ad a belvíz is Nógrád megyében, Balassagyarmaton pénteken 18:00-tól másodfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Itt az Ipoly magas vízállása miatt a város csapadékvíz-elvezető rendszere nem tudja eljuttatni a felgyülemlett csapadékot a folyóba, ezért péntek óta folyamatosan átemelő szivattyúval emelik át a belterületen összegyűlt csapadékvizet az Ipolyba.


Forrás: Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság/NÓGRÁD24

 

2016-02-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite