2019. április 22., hétfő - Csilla
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye - Együttműködés a katasztrófavédelem és a TIGÁZ között

Nógrád megye - Együttműködés a katasztrófavédelem és a TIGÁZ közöttÜnnepélyes keretek között, a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. ügyvezető igazgatója és területi üzemeltetési vezetője, valamint a házigazda Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, továbbá a Borsod-Abaúj-Zemplén, a Hajdú-Bihar, a Heves, a Jász-Nagykun-Szolnok, a Pest és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok igazgatóinak részvételével kötötték meg május 12-én az eredményes közös munka érdekében együttműködési megállapodásukat a felek.

katasztrofatigaz1


A katasztrófavédelem hivatásos állománya munkája során többször találja szemben magát egy-egy olyan káresettel, ahol a földgázelosztó és a tűzoltók közötti együttműködés elengedhetetlen. Ilyen lehet például egy gázvezeték-rongálás, egy szén-monoxid-mérgezés vagy tűzeset során a közmű kiszakaszolása a robbanásveszély megelőzésének érdekében. A tűzoltósági szakterület mellett az iparbiztonsági, a hatósági és a polgári védelmi szakterületek esetében is elengedhetetlen a két oldalú, jól működő kapcsolat, amely által a lakosság még nagyobb biztonságban lehet, a közbiztonság tehát tovább javul.

 

Az együttműködési megállapodás aláírására a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság székhelyén, Salgótarjánban került sor. Az igazgatóság dísztermében hét megyei katasztrófavédelmi igazgató és a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. ügyvezető igazgatója, valamint területi üzemeltetési vezetője látta el aláírásával, s helyezte ez által érvénybe a megállapodást. A TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. képviseletében Soós Gábor, a cég ügyvezetője és Kovács István területi üzemeltetési vezető, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, igazgató, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság részéről Kovács Ferenc tűzoltó dandártábornok, igazgató, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Csontos Ambrus tűzoltó mérnök dandártábornok, igazgató, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Csepely Zsigmond tűzoltó dandártábornok, igazgató, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Branyiczky Márk tűzoltó ezredes, tűzoltósági tanácsos, igazgató, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól Varga Béla tűzoltó ezredes, igazgató, míg a házigazda Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság képviseletében Berecz György tűzoltó ezredes, igazgató írták alá a dokumentumokat.

katasztrofatigaz

A ma megkötött megállapodás hatálya kiterjed a katasztrófavédelemmel és a földgázelosztással összefüggő mindazon tevékenységek összehangolására, szervezésére és végrehajtására, amelyek a gázelosztással, illetve a célvezetékek, csatlakozóvezetékek, felhasználói gázberendezések és felhasználói technológiák üzemzavaraival kapcsolatos események tűzoltási és egyéb műszaki mentési feladatainak végrehajtása során az együttműködést szükségessé teszik. A megállapodás értelmében a felek vállalták, hogy kölcsönösen, haladéktalanul tájékoztatják egymást, ha olyan káresemény jut tudomásukra, amelynek elhárításához, felszámolásához a másik fél szakismerete, bevonása, tevékenysége szükséges és a káreset helyszínére is leszögezték a kétoldalú kapcsolattartás fontosságát.

 

A szerződést aláírók vállalták azt is, hogy együttműködnek az egymás tevékenységét érintő kockázatok elemzésében és értékelésében, amelynek eredményeként - ha szükséges - megelőző intézkedéseket foganatosítanak. A katasztrófavédelem vállalta többek között, hogy a káreset helyszínén az irányítást végző kárhelyparancsnok egyezteti a TIGÁZ-DSO Kft. helyszínen lévő vezetőjével a kárelhárítás során szükséges intézkedéseket. A vezetékes, mobil telefonszolgáltatások teljes, vagy nagymérvű részleges zavara, kimaradása esetén, a rendelkezésre álló eszközeivel közreműködik a TIGÁZ-DSO Földgázelosztó Kft. halasztást nem tűrő riasztásainak végrehajtásában.

 

Szintén a katasztrófavédelem vállalásai közé tartozik, hogy évente legalább egy szituációs gyakorlatot szervez a tűzoltóságok és a TIGÁZ-DSO Kft. bevonásával, emellett a katasztrófavédelmet érintő, a gázszolgáltatáshoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazó szakmai oktatást tart a TIGÁZ-DSO Kft. szakemberei részére. A TIGÁZ DSO Kft. vállalásai közül az egyik legfontosabb, hogy a gázkimaradásról, üzemzavarokról értesíti az illetékes megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokat különböző fontos szempontok szerint, káreset alkalmával azonnali kapcsolatot és szükséges információkat biztosít, valamint az elosztóhálózatok üzemeltetésére vonatkozó technológiai ismeretekről, illetve azok változásairól, a fogyasztói főelzárók szabályos és biztonságos elzárásáról az igazgatóságok állománya részére rendszeresen elméleti és gyakorlati ismereteket tartalmazó szakmai oktatást tart, továbbá módszertani útmutatót készít a gázüzemű káresemények elhárítására.

 

Az együttműködési megállapodást aláíró felek azt is vállalták, hogy a megállapodást érintő témakörökben kiadásra kerülő jogszabályok és a belső normákkal kapcsolatos feladataikat szakértői szinten előzetesen egyeztetik. Az együttműködési megállapodás tehát a mai naptól érvényben van és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megállapodásával együtt határozatlan ideig hatályos.

 

NÓGRÁD24

Fotó: NMKI

 

2015-05-13

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite