2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye - Fókuszban az építőiparban érdekelt vállalkozások

Nógrád megye - Fókuszban az építőiparban érdekelt vállalkozások


Gazdasági fórumot rendezett 2017. szeptember 28-án a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az építőipari területen dolgozó vállalkozások részére.

kamara3


A salgótarjáni rendezvényen két témában hallhattak tájékoztatót az érdeklődők: a közműcsatlakozásra vonatkozó, 2017. szeptember 1-jén hatályba lépett rendelkezésekről Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinet ügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, míg a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv működésének tapasztalatairól, az építési folyamat gyakorlatban tapasztalt problémaköreiről Máté Miklós, a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetője tartott előadást.


„Könnyű közmű"


A közműcsatlakozásra vonatkozó rendelkezésekről, az úgynevezett "Könnyű közmű" programmal kapcsolatban a Bartal Tamás elmondta: a Miniszterelnökség javaslatára a Kormány a családok és a kis- és középvállalkozások terheinek további mérséklése, valamint a kkv-szektor versenyképességének javítása érdekében július 1-jétől ingyenessé tette a közműcsatlakozásokat, mérsékelte vagy teljesen ingyenessé tette az ide kapcsolódó eljárási díjakat, továbbá a korábbinál lényegesen gyorsabb munkára kényszerítette a szolgáltatókat. Szeptember 1-jétől megtörte a közműszolgáltatók a saját területükön, a közműcsatlakozásokat kivitelező vállalkozók esetében fenntartott monopolhelyzetét, és megnyitotta ezen munkálatok lehetőségét valamennyi vállalkozás számára.

kamara1


A fő célkitűzés, hogy a közműcsatlakozások gyorsabbak, olcsóbbak, egyszerűbbek legyenek, a szolgáltatás színvonala emelkedjen, valamint a szolgáltatók lépést tartsanak a vállalkozók igényeivel, az elhúzódó bekötési adminisztráció és a kivitelezés ne okozzon versenyhátrányt a kis- és középvállalkozói szektornak. A közműcsatlakozások ingyenessé tételének köszönhetően két hónap alatt összesen mintegy 2 milliárd forintot takarítottak meg a családok, illetve a kis- és középvállalkozások hazánkban. A bekötési munkák elvégzése iránt több ezer vállalkozó érdeklődik, százas nagyságrendű a névjegyzékbe vétel iránti kérelmek száma, de továbbra is várják a vállalkozók jelentkezését.


Nógrád megyéből eddig egy villanyszerelő vállalkozás került a névjegyzésbe.


Teljesítésigazolási Szakértői Szervezet


Máté Miklós a Teljesítésigazolási Szakértői Szervezetről (TSZSZ) elmondta: azt 2013-ban a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hozta létre az építőiparban eluralkodott lánctartozások miatt, melyet nem fizettek ki a megrendelők vagy a fővállalkozók a ténylegesen munkát végzőknek.


A TSZSZ törvényben rögzített jogkörei alapján illetékes minden Magyarországon történő építési beruházás esetében a szakértői vélemény elkészítéséért - legyen szó építészeti-műszaki, tervezési, építési vagy kivitelezési munkáról. A TSZSZ szakvéleménye bankgarancia érvényesíthetőségéhez is kérhető.


A TSZSZ vezetője hangsúlyozta: a legfontosabb feltétele a szakértői vélemény elkészítésének az árajánlat és szerződés megléte. Ezek hiányában gyakorlatilag esélytelen a vitás kérdések rendezése.

kamara2


A TSZSZ független szervezetként a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett, a területi kamarák bevonásával működik. Bárki kérheti a TSZSZ segítségét a területileg illetékes kamaránál az álláspontját alátámasztó iratok benyújtásával. A TSZSZ a szakvéleményt 30 napon belül készíti el. Az eljárás díja a vitatott összeg nettó értékének 1%-a, de legkevesebb 60 ezer, legfeljebb 450 ezer forint.


2017 szeptemberéig 811 kérelem érkezett be a szervezethez, átlagosan havonta 18-20 darab. Az eddig beadott kérelmekhez tartozó beruházási érték mintegy 200 milliárd forint volt, ebből a vitatott összegek értéke összesen 24 milliárd forint. A legnagyobb vitatott összeg 1,5 milliárd, a legkisebb 225 ezer forint volt. A szakvéleménnyel lezárult ügyek esetében átlagosan a vitatott összegek 70-80 %-át állapították meg a szakértők. A vitatott ügyekből szeptember végéig 789-et zártak le.


Nógrád megyéből a TSZSZ megalakulása óta 8 ügy került a szervezet elé.

 

NÓGRÁD24


2017-09-28

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite