2019. április 26., péntek - Ervin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye: Fontos tudnivalók az avarégetésről

Nógrád megye: Fontos tudnivalók az avarégetésről


A 2015. március 5-én hatályba lépett az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat, amelynek értelmében TILOS a belterületi ingatlanokon keletkezett hulladék szabadtéri égetése - pontosabban kizárólag az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet.

avartuz

A napokban szinte minden időjárási körülmény kedvez az őszi kerti munkák elvégzéséhez, azonban nagyon fontos néhány szabály ismerete a szabadtéri tüzek megelőzése, és nem utolsó sorban egy esetlegesen kiszabott komoly összegű bírság megelőzésének érdekében. Az idén márciusban hatályba lépett új rendelet minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változásokat hozott. A most éppen aktuális egyik legfontosabb változás, hogy a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése TILOS. Ettől eltérően rendelkezhetnek az adott település önkormányzati rendeletében, amelyben pontosan meghatározzák a lehetséges időszakot és módozatot. Az önkormányzati rendelet pontos tartalmát mindenki a saját településének vonatkozásában szükséges, hogy megismerje, majd ennek tudatában lehetséges tovább cselekedni. Sajnos Magyarországon a legtöbben eddig a kerti hulladékoktól és avartól való „megszabadulás" céljára az égetést választották, mit sem törődve annak egészség- és környezetkárosító hatásával, illetve egy nagyobb kiterjedésű szabadtéri tűz keletkezésének lehetőségével. Alternatívaként legcélszerűbb égetés helyett a komposztálás, amely a környezetvédelem szempontjából is jó megoldást jelenthet. Az ősszel keletkező avar, fűnyesedék és gallyak égése komoly légszennyezést okoz, a komposztálásból adódó természetes lebomlás azonban értékes humusszá alakítja át azokat.

Azt kérjük a lakosságtól, hogy miután megbizonyosodtak arról, hogy az adott település vonatkozásában mit ír elő az adott önkormányzati rendelet kerti hulladék égetésével kapcsolatban, s azt tapasztalják, hogy környezetükben valaki ennek ellenére felelőtlenül éget, forduljanak az illetékes önkormányzathoz. Amennyiben a tűz veszélyeztető tényező lehet akár a közeli erdőre, vagy más kertre, ingatlanokra való továbbterjedés szempontjából, úgy haladéktalanul értesítsék a tűzoltókat a 105-ös, vagy 112-es segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

avartuz1

A tűzvédelmi előírás megszegése esetén, amennyiben az tüzet idézett elő százezer forinttól akár egymillió forintig is kiszabható a tűzvédelmi bírság. Még komolyabb esetben, ha valaki megszegi a tűzvédelmi szabályt, s azzal tüzet idéz elő, az oltási tevékenységben pedig a tűzoltóság beavatkozása is szükséges, a büntetés összege kétszázezer forinttól hárommillió forintig is terjedhet. A tűzvédelmi szabályok megszegése esetén annak súlyosságát és következményeit mérlegeli a felelős személlyel/személyekkel szemben a tűzvédelmi hatóság, majd ennek tudatában szabja ki a tűzvédelmi bírságot. A bírság megfizetése a büntetőjogi és a polgári felelősség, valamint a tűzvédelmi bírság kiszabására okot adó szabálytalanság megszüntetésének kötelezettsége alól nem mentesít. A komoly büntetési összegek kivédése érdekében tehát elengedhetetlen a felelősségteljes viselkedés.

Ha az önkormányzati rendelet engedélyezi a tűzgyújtást nagyon fontos, hogy a tüzet soha ne hagyjuk őrizetlenül és veszély esetén, vagy ha az égetést befejezték azonnal gondoskodni kell annak eloltásáról. Ennek céljára mindig tartsanak elegendő oltóvizet kéznél, de a parázslás, izzás földtakarással, tűzoltásra alkalmas kéziszerszámokkal is megszüntethető. Az égetés kizárólag úgy végezhető, ha az a környezetére sem tűz, sem robbanás szempontjából nem veszélyes. Növényi hulladékot csak szélcsendes időben és a megfelelő tűzvédelmi szabályok betartásával szabad elégetni. Az égetést szakaszosan, kezelhető nagyságú területen kell végezni. Kérjük, hogy saját tulajdonukban, használatukban levő területeken tartsák be az előírásokat és tegyenek meg mindent a tűzesetek megelőzése érdekében.

 

Forrás: NMKV/NÓGRÁD24

 

2015-11-17

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite