2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyében dől be a legtöbb nagykereskedelmi cég

Nőtt a nagykereskedő cégek bedőlési aránya


A nagykereskedelmi cégek bedőlési aránya 5,3 százalékra nőtt az egy évvel korábbi 4,52 százalékról, és jelentősen meghaladja a 4,21 százalékos országos átlagot - áll a Bisnode csoporthoz tartozó PartnerControl céginformáció szolgáltató csütörtökön közölt elemzésében.

boltielado

képünk illusztráció

A nagykereskedelemben mind a csőd-, mind a felszámolási és a végelszámolási eljárások száma is jelentősen emelkedett az elmúlt 12 hónapban. A növekedés a felszámolások esetén 18 százalék, a végelszámolásoknál 54 százalék. Jelenleg átlagosan naponta 7 nagykereskedő cég ellen indul felszámolási, és 8 nagykereskedő esetében végelszámolási eljárás.

A legtöbb nagykereskedelmi cég Nógrád megyében dől be, itt több mint 10 százalékos a bedőlési arány, de Békés megyében is magas, 8 százalékot meghaladó. Az országos átlagértékhez képest Csongrád, Komárom-Esztergom és Pest megye jobb helyzetben van.

A felmérésből kiderül, hogy a nagykereskedelmi cégek által szabott fizetési határidő nem változott, átlagosan 30 nap a tavalyi 31 után. Az átlagos fizetési késedelem viszont 16 napról 19-re nőtt egy év alatt. Az átlagos pénzhez jutási idő így már 50 nap a tavalyi 48-hoz képest.

Az elhúzódó válság okozta egyre csökkenő vásárlóerő fokozottan sújtja a kereskedelem minden ágát, így a nagykereskedelmet is. A nagykereskedelemmel foglalkozó cégek száma a tavalyi évhez képest alig emelkedett, a piac növekedési üteme lelassult. 2011 és 2012 szeptembere között több mint 700 céggel kevesebb újat jegyeztek be, mint 2010 és 2011 hasonló időszakában.

A Bisnode szerint az egyre növekedő, mind a magánszemélyeket, mind a cégeket sújtó adóterhek, és az emelkedő árak miatt az elkölthető pénz reálértéke csökken, és ez nem vetít előre pozitív jövőképet, vagyis a nagykereskedelem fellendülése továbbra is késik.

Forrás: MTI/ HÍRPORT24

 

2012-10-25

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite