2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyében épült meg a Magyar Sajtút Hálózat első állomása

Nógrád megyében épült meg a Magyar Sajtút Hálózat első állomása

 

Csaknem 37 millió forintos költségvetéssel megépült a tervezett Magyar Sajtút Hálózat első állomása a Nógrád megyei Szente községben, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium - jelenleg Földművelésügyi Minisztérium - 22,6 millió forintos támogatásával. A beruházó a Maszlik Tej Kft. A létesítmény a hagyományos tejfeldolgozás újraélesztése mellett az idegenforgalom céljait is szolgálja - hangzott el a szombati helyszíni bejáráson.

nogradmegyeegy


Maszlik Zoltán, a családi gazdaság vezetője a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a sajtút hálózat állomása egyszerre lesz majd a hagyományos tejfeldolgozást bemutató látványosság, mintabolt, valamint a termékek kóstolására kialakított vendéglátóhely. Az állomás fő célja, hogy a helyben előállított és feldolgozott termékek minél rövidebb értékesítési csatornán keresztül jussanak el a vásárlókhoz. A családi gazdaság termékei - tehén gomolya, orda, különböző ízesítésű félkemény és camamber jellegű sajtok, egyéb tejtermékek - mellett a környék más kistermelőinek kézműves élelmiszerei, lekvárok, szörpök, méz és mézes készítmények is helyet kaphatnak a boltban.


Fontos szempont az is, hogy a tejfeldolgozás felelevenítésével új munkahelyeket teremtenek a 300 lakosú községben, az idegenforgalom várható növekedése pedig további bevételhez juttatja a helybelieket. A vevőkört reményeik szerint elsősorban a Budapestről Hollókőre utazó turisták jelentik majd.


Maszlik Zoltán hozzátette: a családi vállalkozásban 60-70 tehenet fejnek, az időjárástól és a takarmányozástól függően napi 1500-2000 liter tejet termelnek. Ennek nagy részét 2013-ban megépített tejüzemük dolgozza fel, saját maguk értékesítik két mozgóboltjuk és kiskereskedők közreműködésével a környék 13 településén, valamint Budapesten. Kovács László, a Sajtkészítők Egyesületének elnöke a helyszíni bejáráson elmondta, hogy országosan 15-20 állomás megépítését tervezik a sajtúton, a szentei ezek mintalétesítménye lesz.


Halmosi György, az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztési Egyesület elnöke hozzátette: Nógrád megye ásványkincsekben szegény, ipara alig van, így a gazdasági fejlődés alapját is elsősorban a hagyományokhoz való visszatérés és az idegenforgalom jelentheti. A Magyar Sajtút Hálózat szentei állomása 2014. szeptember 1-jétől fogadja a vendégeket, hivatalos átadása augusztus 10-én lesz.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

Edvin Marton koncert

HIRDETÉS

2014-08-10

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite