2019. július 22., hétfő - Magdolna
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyében is elindult a klímaszakértők képzése

Nógrád megyében is elindult a klímaszakértők képzése


Úgy kell mindent megtennünk Nógrád gazdaságának felzárkóztatásáért, hogy az ne bántsa az ökoszisztémát, és minél hatékonyabban használja ki a megújuló energiaforrásokat az eljövendő nemzedék számára. Így az előttünk álló 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak beruházásaiban kiemelt hangsúlyt kap az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások használatának fokozása a helyi fejlesztéseink kapcsán - jelentette ki csütörtökön Salgótarjánban Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke abból az alkalomból, mintegy 15 fő részvételével Nógrád megyében is kezdetét vette azoknak a leendő klímareferens szakembereknek a képzése, akik a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként tehetnek majd sokat szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen.

klimavaltozas

Képünk illusztráció!

Az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással kialakítandó hálózat célja segítséget nyújtani az önkormányzatok, a járási és megyei hivatalok, valamint a különböző intézmények számára ahhoz, hogy a klímaváltozással kapcsolatos teendőket eredményesen integrálják a fejlesztési terveikbe. A Salgótarjánban december 3-án elindult, négyszer kétnapos képzéssorozat során a résztvevő, többségében önkormányzati szakemberek a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhetnek meg.


- A bölcsek szerint a Földet, így saját környezetünket is nem nagyapáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Ez a kölcsön és ez az örökség kötelezi a jelen generációját arra, hogy a bolygónk erőforrásait használja, de ne zsákmányolja ki; természeti kincseit élvezze, de ne pusztítsa el; és hogy a profit érdekében nem áldozhatjuk fel a későbbi nemzedékek levegőjét és természetes élőterét. Meg kell érteniük a döntéshozóknak, a multinacionális cégeknek és mindazoknak, akik tehetnek az ügy érdekében, hogy a Föld nevű bolygón nincs B-terv, nincs alternatíva, nincs kire mutogatni, és nem leszünk képesek egy adott határon túl rekultiválni azt, ami menthetetlenül elpusztult. A szegénység elleni küzdelem nem vezethet a fosszilis energiahordozók túlzott prioritásához, az oxigént termelő esőerdők folyamatos kiirtásához vagy a veszélyeztetett állatfajok megtizedeléséhez - mondta el a salgótarjáni képzéssorozat elindulása kapcsán Skuczi Nándor. A Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: Nógrád megye egyszerre szerencsés és balszerencsés helyzetben is van, hiszen a hajdani kéményerdőt produkáló ipar mára szinte teljesen eltűnt, helyét pedig az ország legerdősültebb régiója vette át. A háztetőkön szaporodnak a napkollektorok, és a gépjárműpark is egyre inkább „kizöldül".


A klímaváltozás kapcsán egyre égetőbbek a feladatok országszerte, hiszen az elmúlt időszak szélsőséges időjárása is megmutatta, hogy hazánk a többi európai országhoz képest érzékenyebb a klímaváltozásra - fogalmazott a salgótarjáni képzéssorozat elindításakor elmondott köszöntőjében Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor. A projektet megvalósító DIPOL Csoport ügyvezetője szerint a feladat fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy hamarosan elérhetővé válnak a 2014-2020-as európai uniós fejlesztési időszak klímapolitikai célú pályázati forrásai.


A szakember emlékeztetett rá, hogy a környezeti és energiahatékonysági operatív program 1116,9 milliárd forintos keretének több mint a feléből kimondottan a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást, valamint az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználását célzó projekteket támogatnak majd, e források tehát számottevő fejlesztésekre adnak lehetőséget nem csak a környezettudatosság és a környezeti fenntarthatóság, de az energiahatékonyság terén is.


- Éppen ezért elengedhetetlen, hogy országszerte legyenek olyan jól felkészült szakemberek, akik képesek lesznek e forrásokra jó fejlesztési terveket lefektetni, ígéretes projekteket generálni, színvonalas pályázatokat írni, és e forrásokat felhasználva sikeres projekteket megvalósítani, az adott település vagy megye lakói javára - fogalmazott Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor. Ennek érdekében az ország négy régiójában - a Nyugat-dunántúli, az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régió három-három megyéjében, valamint a Közép-magyarországi régió nyugati felében - indítja el a leendő klímareferens szakemberek képzését az elkövetkező hetekben a DIPOL Csoport és konzorciumi partnerei: az Atrois Kft., a Wessling Kft., a Herman Ottó Intézet és a Western Norway Research Institute.


Forrás: NÓGRÁD24

 

2015-12-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite