2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyében mutatják be a kézművesség értékeit

Nógrád megyében mutatják be a kézművesség értékeit


A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK) rendezi idén A kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében elnevezésű országos programot. A péntektől vasárnapig tartó eseményen szakmai konferenciát és a megye hagyományait, népművészetét, kézműveseit bemutató vásárt szerveznek, valamint kiállítás nyílik a Magyar Kézműves Remek pályázat eddigi díjazottjainak munkáiból Salgótarjánban.

Salgótarján

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2001-ben indította útjára a programot, melyet azóta minden évben más megyében szerveznek meg - mondta Tordai Péter, az NKIK elnöke hétfőn az MTI-nek.

Kiemelte, hogy Nógrád megyében évszázados múltja van a kézművességnek, hiszen a mészégetéstől a kenderfeldolgozáson át sokféle mesterség telepedett meg a térségben, hagyománya lett egyebek mellett a fazekasságnak, a kosárfonásnak, a tojáspatkolásnak vagy az ékszerkészítésnek is.

Az NKIK a rendezvénysorozaton többféle programmal szeretne hozzájárulni a tradicionális magyar kézműves szakmák jelenének és múltjának bemutatásához, a kézműves szakma rangjának emeléséhez - közölte az elnök.

A Magyar Kézműves Remek pályázat díjat nyert alkotásaiból pénteken nyílik kiállítás Salgótarjánban a Nógrádi Történeti Múzeumban. Bemutatkozik a négy legújabb nógrádi nyertes is: Bocsi Éva babakészítő népi iparművész, Fazekas Henriette dísztárgykészítő, Kanyó Alfonzné csuhéfonó, valamint a bokori sajtok készítője, a HIKSZ Kft.

Szombaton a Salgó Hotelben tartják a kézműipari konferenciát, majd a Kézműipari és Turisztikai Kollégium együttes ülését. A program kézműves kiállításokkal, vásárral és színpadi programokkal folytatódik Kazáron, ahol húsz Nógrád megyei kézművest ismerhetnek meg az érdeklődők.

A program résztvevői vasárnap ellátogathatnak a Tarjáni Borfesztiválra és a Nemzetközi Dixieland Fesztiválra, felkereshetik a somoskői várat, a Bányamúzeumot vagy az ipolytarnóci ősleleteket.

Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-07

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite