2019. augusztus 26., hétfő - Izsó
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye dőlhet be elsőként?

Nógrád megye dőlhet be elsőként?

Több megyében jelentősen megugrott a fizetésképtelenné váló cégek aránya, és Komárom- Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében 100 vállalkozásból közel 7 csődbe megy.

nogradmegyeegy

Országos szinten is jelentősen nőtt a bedőlési arány - derül ki a Bisnode csoporthoz tartozó Dun & Bradstreet Hungária (D&B) nemzetközi cégminősítő megyékre bontott céglistáiból. A bedőlési arány országos átlagban meghaladta a 3,5 százalékot, ennél azonban a legtöbb - 15 - megyében lényegesen magasabb a fizetésképtelenségi arány.

(Bedőlési arány alatt azt értjük, hogy mekkora volt a fizetésképtelenségi eljárások - felszámolás, csőd - aránya a cégek átlagos számához viszonyítva.) Komárom-Esztergom megyében 100 cégből több mint 7 szűnik meg egy év alatt fizetésképtelenség miatt, pedig egy évvel korábban alig 4 százaléka a vállalkozásoknak dőlt be a megyében.

Sok megyében drasztikusan nőtt a cégek bedőlési aránya, és csak 5 területen csökkent. Pest, Heves, Csongrád, Borsod-Abaúj és Bács-Kiskun voltak azok a megyék, ahol kis mértékben, de csökkent a cégek fizetésképtelenségi aránya. Igen jelentősen, több mint 1 százalékponttal nőtt a vállalkozások bedőlési arány Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Veszprém megyében is.

A nagy bedőlési arányú megyékben tevékenykedő cégekkel való üzletkötés esetén különösen körültekintően érdemes eljárni egy utólagos fizetés engedélyezéskor, de nincs ez másképp a alacsonyabb fizetésképtelenségű megyékben tevékenykedő cégekkel kapcsoltban sem.

Ráadásul mára megdőlni látszik az a tézis, hogy a keleti megyékben működő cégek kockázatosabbak, mivel több nyugaton elhelyezkedő megyében is nagy a cégek fizetésképtelenségi aránya és a legtöbb helyen folyamatosan nő is ez az érték.

 

Forrás: napi.hu/HÍR PORT 24

 

2011-12-19

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite