2019. május 26., - Fülöp
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyei közgyűlési elnök: Salgótarjánban a munkásság utasította el a Kádár-rendszert

Nógrád megyei közgyűlési elnök: Salgótarjánban a munkásság utasította el a Kádár-rendszert


Az 1956. december 8-i sortűz áldozataira emlékeztek kedden Salgótarjánban. A Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke az eseményen arról beszélt: Salgótarján annak idején "azzal váltotta ki a hatalom megkülönböztetett gyűlöletét", hogy ott a munkásság utasította el a Kádár-rendszert.

Skuczi Nándor


Skuczi Nándor (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy az MSZMP központi vezetősége 1956. november végén kimondta: egyes gócokat erőteljesebben kell karhatalommal védeni, és a szervezést is gyorsítani kell Miskolcon, Pécsett, Salgótarjánban. A közgyűlés elnöke azt mondta: büszkének kell lenni arra, ahogyan Salgótarjánban a munkásszolidaritás működött. "Az első hívó szóra ezrek indultak munkástársaik kiszabadulását követelni. Pedig akkor már minden józan ember tudta, hogy az életével játszik. De az emberekben a félelemnél is erősebb volt a bajtársiasság, a szolidaritás parancsa" - fogalmazott.


Bérczesi Mihályné, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) Nógrád megyei elnöke felidézte: 1956. december 8-án letartóztatták a munkástanács két tagját, Gál Lajost és Viczián Tibort, a munkástanács pedig eldöntötte, hogy felvonulnak és kiszabadítják őket. Senki nem számított arra, hogy mi vár rájuk - mondta. Békés Márton, a budapesti Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója szólt arról: 1956. november végén, december elején a forradalom újjáéledésétől kellett tartani Nógrád megyében, ezért "tudatosan készültek arra a karhatalmisták és a szovjet erők, hogy Salgótarjánban mészárlást fognak végrehajtani".


Az igazgató arra is kitért, hogy máig eltérőek az álláspontok a sortűz áldozatainak számáról. Ha a 46-os számot vesszük alapul, akkor közülük 27 ember a helyszínen meghalt, 19-en ellátás közben vesztették életüket, és nagyon sokan elölről és hátulról is kaptak golyót. Az áldozatok között volt 11 nő, 33 férfi és 2 gyerek. A legidősebb 59 éves, a legfiatalabb 10 éves, az elhunytak ötöde 18 éves vagy annál fiatalabb volt, és 90-en sebesültek meg - mondta Békés Márton.


Hozzátette, további kutatások tisztázhatják, hogy "pontosan hány embert gyilkoltak és sebesítettek itt meg a gyávák", az biztos, hogy az 1956-57-ben leadott sortüzek közül a salgótarjáni követelte a legtöbb áldozatot. A December 8. téren, a sortűz helyszínén mintegy kétszázan vettek részt a Pofosz Nógrád megyei szervezete és a Polgári Salgótarjánért Alapítvány által szervezett megemlékezésen. A városi gyásznapi megemlékezést hagyományosan kora este tartják az önkormányzat szervezésében.


Az első rendezvényen részt vett és az emlékezés virágait helyezte el Salgótarján két alpolgármestere is.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2015-12-08

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite