2019. március 22., péntek - Benedek
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyei közös sajtótájékoztató

A téli időjárás veszélyhelyzeteinek kezelése

 

Közös sajtótájékoztatót tartott az intézkedésekről Nógrád megyében a védelmi bizottság elnöke, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója és a rendőr-főkapitányság megbízott főkapitány-helyettese.

nogradirkkv

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a téli időszakra vonatkozó rendkívüli helyzetek kezelésével kapcsolatosan szakmai protokoll került kiadásra mely részletesen szabályozza a szélsőséges téli időjárási körülmények beköszöntésekor a főkapitányságra háruló feladatok végrehajtását, a társszervekkel való együttműködés és a lakosság tájékoztatásának rendjét, folyamatát. Ennek alapján kidolgozott tervek és adattárak biztosítják az időjárás, vagy baleset következtében járhatatlanná vált utakon a közlekedési rend fenntartásával összefüggő rendőri feladatok végrehajtásához szükséges, illetve a mentésben résztvevő rendőri szervek és az együttműködők feladatellátásához szükséges intézkedéseket, továbbá a vezetés és a kapcsolattartás rendjét.

A társszervekkel és az együttműködőkkel, így a Megyei Védelemi Bizottsággal, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal, a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel, valamint a Polgárőrséggel a kapcsolattartás ebben az időszakban folyamatos.

A rendőrség ügyeletére érkező, az időjárási körülményekkel összefüggő lakossági bejelentéseket kiemelt figyelemmel kezeljük.

A helyi önkormányzatokkal együttműködve a körzeti megbízottak fokozottan és visszatérően ellenőrzik a lakott területektől távolabb, erdős területeken, illetve tanyákon élőket, a rendelkezésre álló információk szerint egyedül élő idős személyeket. Ha a rendőrök az ellenőrzés során a kihűlés közvetlen veszélyét állapítják meg, úgy haladéktalanul intézkedünk a mentőszolgálat értesítésére.

Fokozott figyelmet fordítunk a közterületen élő hajléktalan személyeket fenyegető kihűlés megelőzésére is, melynek végrehajtására. A rendőrkapitányságok intézkednek az illetékességi területükön lévő, hajléktalan személyek által használt közterületek, ingatlanok feltérképezésére. A feltérképezett, hajléktalanok által használt területeket a közterületi járőrszolgálat ellátása során rendszeresen, visszatérően ellenőrizzük a hajléktalanok kihűlésének és a sérelmükre bűncselekmény elkövetésének megelőzése érdekében.

A hivatalosan működő hajléktalan szállók és karitatív intézmények visszatérő ellenőrzésére is fokozott figyelmet fordítunk, ezzel megelőzve a hajléktalanok egymás közötti konfliktusának kialakulását. A szállók üzemeltetőit a kapcsolat felvételi és segítségkérési lehetőségekről tájékoztattuk, az elérhetőségek kölcsönös pontosítása megtörtént.

A kihűléssel veszélyeztetett személyek azonnali ellátása érdekében a közterületi szolgálatban résztvevő szolgálati gépjárművekben takarókat, valamint termoszban meleg teát tartunk, melyekkel a mentőszolgálat megérkezéséig lehetőség van a bajba jutott részére segítséget nyújtani.

Forrás: Police.hu/ HÍRPORT24

 

2013-12-11

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite