2019. április 18., csütörtök - Andrea
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívása

Ne engedjen be ismeretleneket!


Néhány óvintézkedéssel Ön is tehet biztonságáért.

rendbt

A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak otthonukba, ennek érdekében a legváltozatosabb történeteket képesek előadni, és amikor már bent vannak a lakásban - miközben elterelik az ott lakó figyelmét - az értékeiket gyorsan megszerzik.

Ne gondolják azt, hogy a ruhásszekrénybe akasztott kabát zsebében, a fűszertartóban, vagy a hűtőszekrényben biztonságban van a pénzük. Ne tartsanak otthon nagy mennyiségű készpénzt!

A leggyakrabban előforduló „trükkök":

A pénzintézetek nem folyósítanak hamis pénzt, így a postás sem hozhat ilyet nyugdíj címén. Ezért nincs szükség az ellenőrzésükre, ilyen tevékenyéget sem rendőrök, sem az önkormányzatok, sem a posta dolgozói nem végeznek. Ezzel a trükkel gyakran sikerül az elkövetőknek a kevésbé körültekintő emberek pénzét eltulajdonítani.

Gyakran hivatkoznak az idegenek rosszullétre, kérnek egy pohár vizet, vagy, hogy a lakásban megpihenjenek, míg jobban lesznek, vagy értük jön a rokonuk. Ezzel a sértett együttérzését kihasználva férkőznek a bizalmukba.

Vásárlás vagy eladás ürügyével járják az utcákat az elkövetők és az egyedül élő, vagy idős embereket szólítják meg leggyakrabban. Megvételre keresnek például vashulladékot, építési anyagokat, vagy tollat, és miközben a sértett magukra hagyja őket; eltulajdonítják otthon tárolt értékeiket.

Évről-évre előfordul az őszi időszakban, hogy a terményeket, vagy tűzifát árusítók követnek el bűncselekményt a vásárlók sérelmére. Felajánlják a segítségüket, hogy a burgonyát, hagymát beviszik a pincébe, kamrába, illetve a fát a tároló helyiségbe, eközben lopják el pénzüket, ékszereiket.

Figyeljenek a lakókörnyezetükben megjelenő, gyanúsan viselkedő idegenekre. A becsöngető idegenekkel mindig legyenek elővigyázatosak! Ha tehetik ne engedjenek be a lakásba ismeretlen személyeket,

- ha ez mégis elkerülhetetlen előtte kérjék el tőle az igazolványát,

- a lakásban soha ne hagyják - még rövid időre se - magára,

- Önök se legyenek egyedül, ha szükséges hívják át a szomszédjukat, hozzátartozójukat, amíg a számukra idegen személy ott tartózkodik.

Ha mégis bűncselekmény áldozatává válnának, haladéktalanul hívják a rendőrség 112-es segélyhívószámát!

Forrás: Police.hu/NOGRAD24

 

 

2015-09-16

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite