2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye lakósságának 10% él egészségkárosodással

NGM: sikeres a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását segítő program


A Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése elnevezésű uniós projektben mintegy 15 ezren vettek részt országszerte - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője a projekt Nógrád megyei zárórendezvényén kedden, Salgótarjánban.

nogradmegyeegy

Közülük 11 219-en sikeresen teljesítették az egyéni programokat, 6624-en pedig piacképes képzésben részesültek - mondta Danajka Noémi, aki hangsúlyozta: az igazi mérce az lesz, hogy a program befejezését követő 180 nap múlva hányan lesznek közülük foglalkoztatottak.

3300 embernek kell dolgoznia, ez a mutató most 96 százalékos - tette hozzá.

A 15,3 milliárd forint összköltségű, a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében zajló országos projekt 2008-ban kezdődött, és a rehabilitációs járadékban részesülőket, illetve kibővített célcsoportként a megváltozott munkaképességű álláskeresőket érintette.

Legtöbben 25-44 év közöttiek voltak, több mint ötven százalékuk rendelkezett középfokú végzettséggel - ismertette Danajka Noémi.

A munkáltatókat úgy ösztönözték foglalkoztatásra, hogy a bér- és járulékköltségeket teljes egészében fizette a program legfeljebb 12 hónapig, ez 11 931 álláskeresőt segített. Külön programot is indítottak 900 millió forintos kerettel, hogy a foglalkoztatásra kész alkalmazók átalakíthassák a munkahelyeket. A főosztályvezető tájékoztatása szerint a legnépszerűbb és legcélszerűbb képzés az informatikai volt.

Danajka Noémi elmondta: a pénz nagy részéből a rehabilitációs járadékban részesülők kaptak támogatást, több mint 6 milliárd forintot, és 3 milliárdot a megváltozott munkaképességűek. Bérjellegű támogatásra 7,2 milliárdot, képzésre 533,4 millió forintot költöttek. Február 28-án zárul az ötéves program, a rendelkezésre álló 15,3 milliárdból február 6-áig 11,8 milliárd forintot fizettek ki.

A megmaradt pénzt más munkaerő-piaci programok finanszírozásába forgatják be - közölte Danajka Noémi.

A Nógrád megyei részprogramról Tamási Ildikó, a megyei munkaügyi központ igazgatója elmondta: a 297 résztvevőből 73-an munkába álltak, és 62-en jelenleg is dolgoznak. Kiemelte, hogy a megyében azért is fontos ez a projekt, mert míg Magyarország népességének közel 6 százaléka él egészségkárosodással, addig Nógrádban ez az arány közel 10 százalékos.

Forrás:MTI/HÍR PORT24

 

 

2013-02-12

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite