2019. május 25., szombat - Orbán
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye - Másodfokú hőségriasztás lépett újra érvénybe éjféltől

Nógrád megye - Másodfokú hőségriasztás lépett újra érvénybe éjféltől

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve Dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár 2017. július 20. (csütörtök) 00:00 órától július 23. (vasárnap) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást adott ki.

tanacsokkanikulaban

A klímaváltozás a XXI. század egyik legfontosabb környezeti problémája, hatásai egyre nyilvánvalóbbak. A globális felmelegedés hatásai többé nem puszta hipotézisek, hanem vitathatatlan tények. Lassan két évtizedes előrejelzések jósolták a szélsőséges időjárást, a gyakori hőhullámokat az extrém csapadékeloszlást, ami mára már nemcsak jóslat, hanem mindannyiunk által megélt valóság. A klímaváltozás egészégre gyakorolt káros hatásai nemcsak kutatási téma, hanem kézzelfogható valóság.

Az éghajlatváltozás egyértelműen káros hatással lesz az egészségre a hőhullámokon, természeti katasztrófákon, levegőszennyezésen és a betegséghordozók által közvetített fertőző betegségeken keresztül. Ezen kívül az éghajlatváltozás a víz és az élelmiszer útján terjedő betegségekre, valamint a zoonózisokra is hatással lehet. Ezeket a hatásokat más stressz tényezők felerősíthetik, például a hőhullámok alatt az ózonnak és a finom részecskéknek való kitettség.

Az éghajlatváltozással összefüggő komplex problémakör kezelésére jött létre a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. A „hőhullám napok" előfordulása folyamatosan növekszik, bár az egyes évek között jelentős ingadozás figyelhető meg. 2015-ben 39 hőség nap volt, míg 2016-ban „csak" 19 ilyen napot regisztráltunk Nógrád megyében.

De mit is jelent a hőhullám? Egységes világszerte alkalmazott nomenklatúra a hőhullámra és a hozzá kapcsolatos feladatokra nincs, sem a Meteorológiai Világszervezet (WMO), sem pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem határozta meg a hőhullám definícióját. Azonban annak érdekében, hogy a magas hőmérséklet okozta egészségkárosodás a lehető legkisebb legyen a hazai viszonyokat figyelembe véve kidolgozásra került egy három fokozatú riasztási rendszer. A riasztási rendszer működtetése garantálja az egységes elvek mentén végrehajtott intézkedések sorozatát.

A hőségriasztás fokozatai:

1. fokozat (Tájékoztatási fokozat)

Kritériuma, hogy az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 1 napig meghaladja a 25 °C-t.

Ez a fokozat elsősorban belső használatra szolgál, célja a hőmérsékletei adatok és az előrejelzések fokozott figyelése annak érdekében, hogy változás esetén a lehető leghamarabb megtörténjenek az elvárt intézkedések.

2. fokozat (Készültségi fokozat)

Kritériuma, hogy az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 25 °C-t.

Készültségi fokozat esetén az Országos Meteorológiai Szolgálat (www.met.hu) előrejelzési adatai, valamint az EMMI Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztály szakmai ajánlásait figyelembe véve, az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár a Népegészségügyi Államigazgatási szerv intézményi hálózatán keresztül értesíti a fekvőbeteg ellátó egészségügyi intézményeket, a mentőszolgálatot, a megyei védelmi bizottságot, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságot, továbbá az alapellátókat (háziorvosi, házi gyermekorvosi, védőnői szolgálatokat), a rendelőintézeteket, az ügyeleteket valamint a bölcsődéket, óvodákat, szociális intézményeket, napközis táborokat, hogy a lakosság egészségét érintő megelőző intézkedéseiket tegyék meg. A szükséges intézkedések megtételéhez, a lakosság informálásához szakmai segédanyagokat juttat el a hőségriasztások idején az egészségi hatások megelőzésében részt vevő valamennyi szereplőnek. A védelmi bizottság az önkormányzatokat értesíti a hőségriadó időtartamáról, fokozatáról. Az önkormányzat feladata a saját intézményrendszerének értesítése, a lakosság figyelmeztetése, és a hőség hatásait enyhítő intézkedések megtétele (pl. locsolás, ivóvízosztás, légkondícionált helyiségek megnyitása). A Nógrád megyében található légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, az alábbi linken érhető el: http://nograd.katasztrofavedelem.hu/legkondicionalt-helyisegek-listaja.

3. fokozat (Riasztási fokozat)

Kritériuma, hogy az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább 3 napig meghaladja a 27 °C-t.

A riasztási fokozat feladatai megegyeznek a 2. foknál leírtakkal, de ebben az esetben akár extrém magas napi középhőmérséklet is kialakulhat (hiszen felső értéke nincs a hőmérsékleti kritériumnak), amely már komoly erőfeszítéseket követel meg az egészségügyi ellátórendszertől. Ezért ilyenkor már a védelmi igazgatásnak fel kell készülnie egészségügyi válsághelyzet kialakulására is.
A hőségriadó kihirdetéséről a www.antsz.hu valamint a www.kormany.hu portálon tájékozódhatunk.
Normál feltételek mellett a test belső hőszabályzó rendszere párologtatva hűti a testet. Azonban a rendkívüli hőségben, a magas páratartalom mellett a párologtatás lelassul és a szervezetünknek erősen dolgoznia kell, hogy fenntartsa a normál testhőmérsékletet. A hőség leginkább a szívbetegeket, az időseket, a krónikus betegséggel küzdőket, a kisgyermekeket és a várandósokat viseli meg, de ez az extrém hosszúra nyúlt forró időszak még az egészséges szervezet számára is komoly veszélyeket rejt magában. Ahhoz, hogy a veszélyt a minimálisra csökkentsük néhány az alábbiakban megfogalmazott életmódbeli és viselkedési tanácsot jó, ha megfogadjuk:

Kerülje a meleget! Hűtse lakását! Figyelje a szobahőmérőt! Fogyasszon folyadékot!

Kánikulai napokon különösen a déli órákban, ha tehetjük, tartózkodjunk viszonylag hűvös, besötétített helyiségben. Ha ez nem megoldható, törekedjünk arra, hogy némi időt árnyékos helyen pihenjünk. Ha túl sokáig tartózkodunk a szabadban, akkor próbáljunk legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezetünk valamelyest regenerálódik, visszahűl.
• Viseljünk világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megyünk, viseljünk széles karimájú kalapot és napszemüveget.
• Gyakran zuhanyozzunk vagy fürödjünk langyos vízben. Használjunk vizes borogatást, hűtseük lábunkat langyos vízben.
• Csökkentsük a túlzott fizikai munkát, a piaci nagybevásárlást illetve a nagytakarítást lehetőleg ne erre az időszakra időzítsük.
• Lehetőleg éjszaka szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket. Ha van légkondicionáló berendezés, ennek működtetése idején tartsuk csukva az ajtót és az ablakot.
• Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 °C közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 °C körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás. A ventillátort is csak rövid ideig használjuk.
• Fontos a fokozott folyadékpótlás! Ha elindulunk otthonról legalább egy liter vizet vigyünk magunkkal. Rendszeresen fogyasszunk folyadékot, ne várjuk meg, míg szomjasak leszünk! Ne fogyasszunk alkoholos, magas cukortartalmú, vagy magas koffein tartalmú italokat. Az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatása miatt kerülendő! Ha környezetünkben lázas beteg van, az ő esetében fokozottabban ügyeljünk a folyadékpótlásra.

Ne feledjük: Ha rendszeresen szedünk gyógyszert, kérdezzük meg kezelőorvosunkat, hogy ezen gyógyszerek hogyan befolyásolják a folyadék szükségletet. Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten! Ha a szobahőmérséklet 25 °C fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra!
• Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz!
• Soha ne hagyjunk gyermekeket, de háziállatot sem (pl. kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem. Rövid idő alatt akár 50-60 °C-ra is emelkedhet a belső tér hőmérséklete.

Forrás: Nógrád Megyei Kormányhivatal


2017-07-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite