2019. május 21., kedd - Konstantin
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megyére a várható felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

Több helyen várható zivatar, de folytatódik a kánikula


A várható heves zivatar, illetve felhőszakadás miatt több megyére elsőfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezzel együtt a legtöbb megyében a hőség miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben. A kánikula szombaton folytatódik.

vihar

Az elsőfokú riasztás elsősorban az ország középső térségeire vonatkozik, ezeken a területeken 1-3 órán belül kialakulhatnak heves zivatarok, amelyeket viharos szél, illetve jégeső kísérhet.

A Tisza-tónál másodfokú, a Balatonnál és a Velencei-tónál elsőfokú viharjelzés van érvényben. Másodfokú viharjelzés esetén magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen. Az elsőfokú viharjelzés pedig azt jelenti, hogy magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni, emiatt a csónakok a parttól csak kétszáz, vitorlások ötszáz méteren belül közlekedhetnek.

A Balaton Siófoknál 25,5, a Velencei-tó Agárdnál 29 fokos.

Szombaton napközben elsősorban az ország északi részén és az Alföldön fordulhat elő zivatar. Ezeket kisebb méretű jég, viharos széllökések, illetve az Északi-középhegység térségében nagyobb mennyiségű csapadék kísérheti. A kánikula szombaton folytatódik, 29-34 fok lesz a csúcshőmérséklet. Mindeközben az ország nagy részén 24 és 26 Celsius-fok között, míg elsősorban az Alföld déli, délkeleti részén 26 fok felett várható a napi középhőmérséklet.

A hőség miatt szombatra is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a főváros területére és tizenkét megyére (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya, Fejér, Somogy, Zala, Pest). Ezzel együtt heves zivatarokra kell számítani Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, míg Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére a várható felhőszakadás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az országos tiszti főorvos a hőség miatt hőségriasztást rendelt el, ez pénteken 0 órától jövő kedden éjfélig szól.

Forrás: MTI/HÍR PORT24

 

 

2012-08-03

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite