2019. március 24., - Emőke
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNógrád megye – Rendőrségi felhívás

A betöréses lopások megelőzhetőek


Néhány jó tanács a lakásbetörések megelőzésére.

rendorsegnegy

A magántulajdon védelme minden állampolgár alapvető érdeke. Ingatlanjai és ingóságai biztonságáról elsősorban mindenkinek saját magának kell gondoskodni. Érdemes áldozni a biztonságra, mert az megtérül. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy betörés esetén csak abban az esetben kaphatunk kártérítést a biztosítótársaságtól, amennyiben ingatlanunk rendelkezik a szerződéskötéshez előírt mechanikai védelemmel.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el a nap bármely időszakában. Betörés szempontjából az a legveszélyeztetettebb, aki mindennap ugyanabban az időben távozik otthonából és ugyanakkor tér haza, ráadásul nem tartózkodik senki napközben a lakásban.

Az elkövetők sokszor nem előre megtervezetten hajtják végre cselekményüket, hanem spontán, amit még egyes körülmények is segíthetnek. A legelterjedtebb elkövetési módszer a hengerzár törés, illetve a nyílászárók kifeszítése. Az utóbbi időben megyénkben történtek olyan esetek, amikor az elkövető az úgynevezett zárfésűs módszerrel hatolt be az ingatlanba. Ezt a fajta behatolást az tette lehetővé, hogy a bejárati ajtót csak egy rossz minőségű, gyenge zárszerkezet védte.

A betörést egyrészt mechanikai eszközökkel akadályozhatjuk meg, de a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is. A hengerzár törés ellen ajánlott zárvédő pajzsok, megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy az elkövető hozzáférjen. A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés másik módja korszerű zárszerkezet, például hevederzár felszereltetése. Szintén a hatékony mechanikai védelmet szolgálja a rács alkalmazása. Amennyiben a védelmet elektronikai riasztórendszerrel bővítjük, meghiúsíthatjuk a behatolást, esetleg a jelzésnek köszönhetően tetten is érhetjük a betörőket.

Mit tehet ön, hogy ne váljon betörés áldozatává?

• A bejárati ajtó legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelt. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.

• Lehetőleg az ablakokat is lássuk el többféle biztonsági eszközzel! Javasolt az üvegre „betörésgátló" fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket. Ne feledje: a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen. Mielőtt elmegy otthonról, minden esetben zárja be az ablakokat is!

• Lehetőleg ne tároljon otthon a szükségesnél nagyobb értékeket, készpénzt! Amennyiben mégis így tesz, tegyen óvintézkedéseket! Értékeit tárolja jól rögzített, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben!

• Anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert! Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének. Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) azáltal nyújtanak védelmet, hogy jelzik a külvilág számára, ha illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni.

• Kérjük fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra! Amennyiben gyanús személyek, gépkocsik mozgását észlelik, ezt nyomban jelezzék a rendőrség felé!

Ha minden óvintézkedés ellenére mégis bűncselekmény áldozatává vált, kérjük tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.


Forrás: Police.hu/ Nógrád24

 

 

2015-05-20

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite