2021. szeptember 26., - Jusztina
Keresés a tartalomban
Női vonalNői jogvédő szervezetek: az abortusztabletta biztonságos, erről nincs szakmai vita

Női jogvédő szervezetek: az abortusztabletta biztonságos, erről nincs szakmai vita


Női jogvédő szervezetek szerint az abortusztablettáról nincs szakmai vita, a készítmény bevezetését az Egészségügyi Világszervezet, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) illetékes szakmai tanácsadó testülete, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium is azért támogatta, mivel azt biztonságosnak és hatékonynak tartják.

gyógyszer

A Patent Egyesület, a "Női Érdek" Szövetség, a NANE Egyesület, a MONA Alapítvány, a Stop-Férfierőszak Projekt és a Jól-Lét Alapítvány az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményében azt írta: értetlenül állnak a minisztérium azon kijelentése előtt, miszerint szakmai vita övezné az úgynevezett abortusztabletta egészségi kockázatait és hosszú távú mellékhatásait.

"A nemzetközi szakmai szervezetek közt egész biztosan nincsen szó szakmai vitáról, ugyanis széles körű szakmai konszenzus övezi a gyógyszeres terhességmegszakítás létjogosultságát" - idézték Spronz Júliát, a Patent Egyesület munkatársát, aki szerint a szülész-nőgyógyász szakma véleménye Magyarországon is egységes ebben a kérdésben.

A civil szervezetek attól tartanak, hogy az abortusztablettával kapcsolatos "politikai diskurzus" teret enged olyan szakmai tévhitek terjesztésének, amelyek megakadályozzák az érintettek számára a tényszerű, tudományosan alátámasztott információk alapján történő tájékozódást.

Mint kiemelték, a nyugati példa azt mutatja, hogy a gyógyszeres abortusz lehetőségének bevezetésével nem jár együtt az abortuszok számának növekedése. A civilek szerint Magyarországon is azt kellene célul kitűzni, hogy a nők számára az egyik legkevésbé veszélyes módszert tegyék elérhetővé.

A női jogvédők szerint is örvendetes, hogy az abortuszok száma évről évre csökken. Ugyanakkor hozzátették, ahhoz, hogy "ez a tendencia tovább folytatódjék, elsősorban a fogamzásgátló szerek és eszközök állami támogatására lenne szükség, mely lehetővé teszi a társadalom széles rétegei számára a nem kívánt terhességek megelőzését".

A Magyar Nemzet múlt szombati számában írt arról, hogy az úgynevezett abortusztabletta megkapta a magyarországi forgalomba hozatali engedélyt, így belföldön is lehetőség lesz a gyógyszeres terhességmegszakításra.

Szócska Miklós hétfőn a parlamentben - Nagy Kálmán (KDNP) napirend előtti felszólalására válaszul - azt mondta: a regisztráció nem jelenti azt, hogy azonnal alkalmazható is lesz a szer, az alkalmazás, a beszerzés és az OEP-engedélyezés egyelőre nyitott kérdés.

Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfőn azt mondta: a KDNP az abortusz minden formáját ellenzi. Az MTI kérdésére közölte: az egészségügyért felelős államtitkár napirend előtt adott válasza számukra megnyugtató volt, és azt tükrözi, hogy az államtitkárság felelősen gondolkodik a kérdésről.

Az egészségügyi államtitkárság hétfő délutáni közleményében még nagyrészt az államtitkár által korábban a parlamentben elmondottakat erősítette meg. Mint írták, az abortusszal kapcsolatos magyarországi szabályozás pedig továbbra sem változik, az úgynevezett abortusztabletta regisztrációja az uniós tagállamok számára kötelezettség volt, az engedélyezési folyamat még nem zárult le.

Hétfő este viszont Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a Hír TV Rájátszás című műsorában kijelentette, a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP általi támogatására, forgalmazására nem fog sor kerülni. Az államtitkár hangsúlyozta: ezzel szeretné lezárni ezt a témát.


Forrás: MTI/ HÍR PORT24

 

 

2012-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite