2019. június 19., szerda - Gyárfás
Keresés a tartalomban
ItthonNormalizálódik az árvízi helyzet - Siófokon felhőszakadás volt

Normalizálódik az árvízi helyzet - Siófokon felhőszakadás volt


borsodiarviz02Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3800-an védekeznek az árvíz ellen, ebből 2800 önkéntes segítő. Bár a Sajó, a Hernád és a Bódva is lassú apadásnak indult, még mindig a gátak erősítésén dolgoznak az emberek.


Normalizálódik az árvízi helyzet az országban, de Borsod megyében még mindig több ezren dolgoznak a gátak mentén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője.
Szentes György elmondta, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 3800-an védekeznek az árvíz ellen, ebből 2800 önkéntes segítő. Bár a Sajó, a Hernád és a Bódva is lassú apadásnak indult, még mindig a gátak erősítésén dolgoznak az emberek.


A kiköltöztetettek közül az országban 966-an még mindig nem térhettek vissza otthonaikba, a legtöbben, 737-en Borsodban tartózkodnak jelenleg is befogadó helyeken, vagy rokonok fogadták be őket.
A tűzoltók pénteken már csak 681 esetben kaptak riasztást vihar-, vagy árvízkárok elhárításához mondta az ezredes, megjegyezve, hogy ez még mindig a háromszorosa a napi átlagnak. Szentes György megjegyezte, hogy a pünkösdi ünnepek alatt sokan mennek ki hétvégi házukhoz, így csak most szembesülnek majd az esetleges viharkárokkal. A tűzoltók arra számítanak, hogy ezekben az övezetekben megemelkedhet a viharkárok miatti vonulások száma.


A katasztrófavédelem szóvivője azt is közölte, hogy Borsodban megkezdődött a kárfelmérés, az OKF 16 szakértőt rendelt ki, s az eddig bejelentett 177 vis major eseményből 54-et kivizsgáltak. Hozzátette: a kárfelmérési munkálatokat pünkösdre való tekintettel felfüggesztik, és csak az ünnep utáni kedden folytatják.


Szentes György azt mondta: az ország más megyéiben a védekezési munkálatok a végéhez közelednek, rendkívüli esemény nem történt, így a következő napok feladata a fertőtlenítés lesz, a lakók ugyanis csak ezt követően térhetnek vissza otthonaikba.


Az OKF szóvivőjének közlése szerint Siófokon pénteken felhőszakadás volt, ennek következtében a városban egy lakás ideiglenesen lakhatatlanná vált, az épületből öt embert kellett az önkormányzatnak elszállásolnia. Szintén a vihar miatt Somogydöröcskén egy lakóház megsüllyedt, az ingatlanból két felnőttet és négy gyermeket kellett kiköltöztetni. Siófok térségében tizenhét esetben vonultak a tűzoltók viharkárok miatt - mondta Szentes György.


Forrás: MTI/Nógrád24.hu

2010-05-22

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite