2019. május 22., szerda - Júlia, Rita
Keresés a tartalomban
Nógrád MegyeNosztalgia Múzeum nyílik Szécsényben

Nosztalgia Múzeum nyílik Szécsényben


Nosztalgia Múzeum nyílik február elsején a Nógrád megyei Szécsényben, a gyűjtemény az elmúlt száz év történelmét idézi fel. Látható lesz többek között egy '50-es évekbeli iroda enteriőrje, csizmalehúzó vagy kézi irányítású telefonközpont.

szecseny-nosztalgia-muzeum


Garamvölgyi Andrea, a Nosztalgia Múzeumot működtető Szécsényi Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a régen a városi könyvtárnak is otthont adó Sas utcai patinás kúriát Leader-pályázatból újították fel. A kiállítás legjelentősebb része a szécsényi Jászberényi Pál gyűjteményéből származik - ő lesz majd a múzeum tárlatvezetője -, de sokan a kezdeményezés mellé álltak, munkájukkal, tárgyaikkal segítették a múzeum létrejöttét és a városi Kubinyi Ferenc Múzeum is számos bútort, tárgyat, fényképet ajánlott fel. A fényképeket - többek között Kádár János látogatásáról vagy a tűztorony átadásáról - folyamatos vetítéssel mutatják be a látogatóknak.


Két enteriőr, egy szobabelső és egy iroda az 1930-as és 1950-es évek világába repíti vissza az érdeklődőket. Megtekinthetők régi híradástechnikai eszközök, telefonok, katonai felszerelések, konyhai eszközök, valamint a régi paraszti és kézműves munka kellékei is.


Láthatóak lesznek motoros, katonai, tűzoltó sisakok, első és második világháborús kulcsok, csajkák, vasalók, diavetítők, varrógépek, de a kiállított tárgyak között lesz a marhák szarvszabályozója, a kisbíró dobja, mángorló, kolomp, mézeskalácssütő, egy 30 darabos kézi telefonközpont az 1930-as, 1940-es évekből, katonai rádió és második világháborús katonai síléc, fagylaltkészítő gép, fából készült jégszekrény, amibe egy héten egyszer szállították a jeget vagy a régi gyógyszertár pénztárgépe.


Lesz egy szoba a múzeumban, ahol a látogatók ki is próbálhatják az orsós magnót, a lemezjátszókat, a telexgépet, megszólaltathatják a régi rádiókat. A tervek szerint szombat délutánonként gyerekmatinékat is szerveznek régi mesefilmekkel.
A múzeumban retro kávézót és ajándéksarkot is nyitnak.

 

Forrás: MTI/NÓGRÁD24

 

2014-01-21

Nógrád 24 hírportál
A Nógrád24.hu kiadója a MEDIA TODAY KFT. © Minden jog fenntartva. |
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogok | Etikai kódex | Hírarchívum | RSS | Oldaltérkép
Weboldal készítés: DreamSite